Šolja kravljeg mleka dnevno kao zdrava navika

Od najranijeg detinjstva slušamo o prednostima konzumacije mlečnih proizvoda, a poslednjih godina su brojna istraživanja dokazala da mlečne masti treba uključivati u svaki obrok. Zbog stalnog menjanja „trendova“ u ishrani, ljudi sve više imaju dilemu oko toga šta je ispravno, pogotovo kada je reč o ishrani kod dece

  • 0

Poznata rečenica naših baka da ako želimo da porastemo i budemo snažni, moramo piti mleko, i danas se provlači u odgoju dece.

Ono što se nikada nije promenilo jesu nutritivne vrednosti mleka kao značajnog izvora kalcijuma, kalijuma, fosfora i vitamina D. Od tih nutrijenata kalcijum je najznačajniji za izgradnju koštane mase, jačanje kostiju i zuba. Minerali poput kalcijuma ne mogu se proizvesti u organizmu pa ih zato moramo uneti kroz ishranu. Usled nedovoljnog unosa kalcijuma mogu se javiti simptomi kao sto su bolovi u mišićima i zglobovima, česti prelomi kostiju ili deformacije. Količina mlečnih proizvoda, koja svakodnevnim unosom obezbeđuje poboljšanje zdravlja kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šolje mleka dnevno. Ovo je posebno važno kada je reč o ranoj preventivi, tako da deci u periodu između 9 i 18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mlečne proizvode. Važno je napomenuti da ljudski organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Pored brojnih vitamina, mleko je i izvrstan izvor proteina, jer sadrži 3 - 4 g na 100 ml. Proteini iz mleka su visoko vredni i njihova iskoristljivost u organizmu je izuzetna, što znači da ljudski organizam može da iskoristi gotovo 90 odsto proteina iz mleka. Proteini iz mleka sadrže značajne aminokiseline, neophodne za normalnu obnovu tkiva, rast i razvoj, održavanje imuniteta, stvaranje uobličenih krvnih elemenata, kao što su eritrociti i leukociti, odnosno za sve ono što čini imuni sistem organizma snažnim.

Praćenjem ishrane 30.000 sredovečnih i starijih žena, stručnjaci sa Harvarda su utvrdili da žene koje konzumiraju više mleka i mlečnih proizvoda i imaju ishranu bogatiju vitaminom D, manje su izložene riziku povećanja krvnog pritiska, dok konzumiranje jedne šolje mleka obezbeđuje 16 odsto dnevne doze proteina koji grade i regenerišu mišićno tkivo.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA