≫ 

Ovakva hrana čini vas bolesnima i može da izazove iznenadnu smrt

Koristite hranu kao lek i ne dozvolite da vas ona učini bolesnima

  • 0

Procesuirana hrana može da poveća rizik od bolesti srca, ali i iznenadne smrti.

Dve odvojene studije objavljene u Britanskom medicinskom žurnalu osvetljava potencijalnu vezu između jedenja mnogo namirnica i crvenog mesa i oštećenog zdravlja.

crveno meso, svinjsko, svinjetina, rucak, hrana, kuhinja Foto: Pixabay

Istraživači su rekli da trebamo da pokušamo da jedemo što više sveže hrane, ali su priznali i da je potrebno nabaviti još dokaza za ovu teoriju.

U istraživanju je učestvovalo 105.000 odraslih Francuza. Kada je procesuirana hrana povećana za 10 odsto, rizik od kardiovaskularnih bolesti je povećan za čak 11 odsto što utiče na snabdevanje mozga i srca krvlju.

U drugom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Navaria u Španiji posmatrano je 20.000 odraslih ljudi tokom 10 godina. Više porcija procesuirane hrane dnevno povezano je za 62 odsto povećanja rizika od smrti zbog bilo kog uzroka, u poređenju sa onima koji su jeli manje od dve porcije.

mleko, hleb Foto: Pixabay.com

Zabrinjavajuće je to što dodatn aporcija procesuiran ehrane povećava rizik od smrti za 18 odsto. Zato mnogi predlažu Mediteransku dijetu za koju j edokazano da štiti od hroničnih bolesti.

Ove namirnice uključuju mleko, sir, jogurt i ulje. Procesuirana hrana sadrži u sebi dosta soli, šećera i masti koje čine ukus bogatijim i dugotrajnijim.

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA