≫ 

"Razgovarate sa bivšim Supermenom, Betmenom i Ajronmenom, ja sam sad jedan običan čovek": Irfan Mensur opisuje sam doživljaj infarkta, kao i život posle njega (VIDEO)

Poznati glumac je za Telegraf otvorio dušu i opisao kako se suočio sa teškom bolešću

  • 0

Irfan Mensur, poznati srpski glumac je danas gostovao na edukativnoj tribini "Život nije loto" koja je bila posvećena svima onima koji su preživeli srčani udar. Pričom o svom zdravstvenom problemu je otvorio ljudima oči kako bi trebalo da žive posle infarkta, a samo za Telegraf.rs je rekao da više nije superheroj nego jedan običan čovek. Ovo je njegova priča.

Irfan Mensur je gostujući na tribini, koja je organizovana u saradnji Udruženja građana za borbu protiv srčanog udara "Moja druga šansa", Udruženja žena "Naša Aska", Udruženja koronarnih jedinica Srbije i foruma pacijenata, pričao o tome kako je doživeo infarkt, o životu pre njega, kao i posle njega.

Poznato je da je popularni glumac vrlo intenzivno radio i pre nesrećnog događaja, ali ističe da i danas mnogo radi. Kako kaže - jedina razlika je što sada zna koja je njegova granica.

  • Gospodine Mensur, malo pre na bini ste rekli da niste želeli da priznate sebi da ste "pretekli". Kada ste to napokon morali da učinite?

- Zahvalan sam sebi što sam shvatio da postoji granica do koje čovek treba da ide, a posle te granice on mora malo da se obavesti o sebi. Ja ništa nisam znao, bio sam potpuna neznalica - izjavio je glumac i dodao da postoje ljudi koji svoje neznanje kriju, ali da on nije jedan od njih.

MISLIO JE DA JE NEUNIŠTIV

- Jednostavno nisam znao šta znači zdravlje, šta znači granica ponašanja nekog čoveka u određenim godinama. Nisam znao šta se to događa sa mnom, jer sam mislio da sam premoren. Međutim, situacija je bila mnogo ozbiljnija. Posle toga kad se sve to rešilo došao sam do zaključka da ne treba na to misliti - jasan je.

Irfan Mensur Foto: Telegraf.rs

Objašnjava da je čovek koji i dalje živi vrlo kreativno, vrlo aktivno i da vodi intenzivniji normalan život - smišlja kako da obavi posao, kako da provede dan, kako da posavetuje studente šta da učine od svog života.

Kaže da i dalje ne želi da živi kao bolestan čovek, da samo želi da se pridržava onoga što mu lekari savetuju i da tako zamišlja ostatak života.

NAJTEŽE MU JE BILO DA OSTAVI CIGARATE

Posle infarkta i operacije sam počeo da se pridržavam kompletne terapije koju su mi prepisali. Pored toga prestao sam da pušim i to mi je najteže palo - iskren je Irfan Mensur i dodaje da je čak i dok je urgentno prevožen u kliniku na Dedinju uspeo da popuši čak tri cigarete.

- Rekao sam sebi: "Biće ovo tri poslednje ili tri poslednje!" - našalio se na svoj račun.

APELUJE NA LJUDE DA NE RAZMIŠLJAJU O SEBI KAO O BOLESNICIMA

Kad god mogu pričam o svom iskustvu i molim ljude da ne razmišljaju o svojoj bolesti i da se ne ponašaju kao bolesni ljudi. Trebalo bi da idu u jednu ogorčenu borbu za što više godina i što više kreativnog života - rekao je gospodin Mensur.

Irfan Mensur Foto: Telegraf.rs
  • Kada ste shvatili da ste "običan čovek" koja vam je bila prva misao koja vam je prošla kroz glavu i prva emocija?

- Vi razgovarate sa bivšim Supermenom, Betmenom i Ajronmenom. Ja sam sad jedan običan čovek koji razume tu granicu koja je postavljena svakom čoveku bez izuzetka - deli sa nama mudrost koju je stekao poznati glumac i dodaje da nije plašljiv, kao da se čak ni prilikom infarkta nije plašio za sebe, već je razmišljao o svojoj porodici.

- Te noći kada su me iz Zaječara vozili na operaciju u Beograd samo sam mislio na svoju porodicu. Shvatio sam da nemam pravo to da im uradim, da ih tako iznenadim - ističe glumac i dodaje da je njemu lako, jer je u suštini najlakše "otići".

Neverovatno mu je kako je tada samo razmišljao o njemu najdražim ljudima, a ne i o sebi. Danas i dalje razmišlja o tim ljudima negujući usput sebe.

Ne strahuje od novih srčanih udara jer sada zna kako treba da reaguje. Noć kada je dovezen na Dedinje u pola dva posle ponoći pa dok nije svanulo je njegova najviša škola u životu i diploma koju je uz puno borbe zaslužio.

Podsetimo da Irfan Mensur nije ni znao da doživljava infarkt. U banji pored Zaječara je medicinska sestra ustanovila da se našto ozbiljno dešava sa njegovim kardiovaskularnim sistemom. Molila ga je da hitno ode kod lekara što je glumac odbio rekavši da mora da igra predstavu. Dala mu je nitroglicerin i tada i da ga ima kod sebe. Tek posle nedelju dana na nagovor prijatelja je otišao na pregled i tada je odmah hitno prebačen na Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Program edukativne tribine "Život nije loto" je vodila Suzana Mančić, a evo šta ona smatra najbitnijim kada je zdravlje u pitanju.

(Jelena Bojić Obradović/ Dragana Ivanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA