Velika Britanija zabranila štapiće za uši: Evo zašto su opasni po naše zdravlje i čime možemo da ih zamenimo

Kada je u pitanju higijena ušiju, veliki broj ljudi koristi i dalje štapiće za uši

  • 2

Štapići su jedan od omiljenih higijenskih proizvoda koji mogu da se koriste u više svrha, ali su i veoma veliki zagađivači i ekološki problem.

Velika Britanija najavila je da će do 2020. godine u potpunosti zabraniti njihovu upotrebu.

Štapići za uši, Čišćenje ušiju, Čišćenje uha, Uho, uši Štapići mogu da budu opasni i po okolinu i po zdravlju. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Vogue prenosi da se svake godine u Velikoj Britaniji potroši oko 1,8 milijardi štapića za uši, a od toga 10 odsto završi u odvodima. U nastojanju da se smanji zavisnost o jednokratnoj upotrebi plastike, britansko Ministartsvo prirode, hrane i ruralnih poslova” najavilo je da će od aprila 2020. godine stupiti na snagu zabrana na upotrebu štapića za uši, plastične kašičice i slamčice.

Sa procenjenim 1,5 miliona tona plastike u našim okeanima i 100 hiljada morskih sisara koji svake godine umru od gladi ili se upletu u plastični otpad, jasno nam je čemu ove mere. Plastika je pronađena čak i na dnu Marijanske rupe, što je skoro 11 kilometara ispod nivoa mora.

Zagađenje, đubre u vodi, okean, voda, plastika, plastične flaše Zagađenje planete je veoma veliko. Foto-ilustracija: Profimedia/National Geographic

Umesto plastičnih, Britanci će sada koristiti štapiće napravljene od recikliranog kartona ili bambusa. Upravo, štapići za uši od bambusa se mogu reciklirati ili razložiti. Njihova ambalaža biće takođe od recikliranog materijala.

Sve promene koje su se desile u Velikoj Britaniji poslužil esu kao primer sviam u svetu koji žele da žive u skladu sa prirodom.

(Telegraf.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    4. jun 2019 | 13:58

    Pa neka čiste.Neka plate firmama da čiste prirodu jer i to može biti biznis.Smeća će uvek biti naročito sa porastom broja stanovnika na Zemlji.

  • Lol

    4. jun 2019 | 14:28

    Ja cistim makazicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA