≫ 

Stanite na jednu nogu i počnite da brojite - broj sekundi koji izdržite otkriva da li vam preti moždani udar

Prosta provera koja može da vam otkrije u kakvom vam je stanju zdravlje

  • 4

Vreme koje možete da provedete stojeći na jednoj nozi je veoma lak naćin da predvidite koliko dobro ćete ostariti, ali i da li vam preti moždani udar ili demencija.

Istraživanje objavljeno 2015. godine u žurnalu "Moždani udar" otkrilo je da osobe koje ne mogu da stoje na jednoj nozi duže od 20 sekundi imaju veći rizik od "tihog" moždanog udara koji karakterišu mala krvarenja u mozgu koja ne izazivaju simptome, ali povećavaju opasnost od "punog" moždanog udara i demencije.

Sa druge strane, studija iz 2007. godine pokazala je da zdrava osoba u 70-im godinama u proseku može da izdrži 20 sekundi na jednoj nozi (sve iznad toga je dobar rezultat), dok je prosek za osobe u 80-im godinama 9 sekundi.

Noge, Cipele, Stajanje Foto: PIxabay.com

Džon Bruer, profesor sportske nauke smatra da bi osobe starosti između 40 i 60 godina trebalo da izdrže ceo minut.

- Ovo je odličan test za vašu stabilnost, ali i snagu ligamenata koji podržavaju kolena. Ako ne možete da izdržite minut, onda bi definitivno trebalo daporadite na svojoj fizičkoj kondiciji i zdravlju - objašnjava Bruer.

VIDEO: Popeli se na vrh Avale, pa izveli ozbiljnu vratolomiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA