Ovo je glavni razlog za pojavu kile, a jedino rešenje je operacija

Jaki trbušni mišići veoma su važni za pravilno funkcionisanje i zdrav život

Operacija, operaciona sala, doktori, medicina, bolnica
Foto: Profimedia/Hoxton

Kila ili bruh (hernija) označava ispupčenje ili izlazak tkiva, najčešće creva ili masti pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu, a nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv kile.

Izraz kila se u medicini koristi za ispadanje tkiva iz svog normalnog položaja. Kile mogu biti spoljašnje – na trbušnom zidu i unutrašnje koje nastaju u trbušnoj duplji. Najčešći primer unutrašnje kile je hiatus hernia koja nastaje prolaskom dela ili celog želudca iz trbušne u grudnu duplji kroz prošireni otvor za prolaz  jednjaka na dijafragmi.

Stomak-misici-trbusnjaci

Jaki trbušnjaci mogu da vas poštede problema sa kilom. Foto: Profimedia

Kile prednjeg trbušnog zida ili spoljašnje kile su stanja kod kojih dolazi do prodora trbušne maramice i/ili trbušnih organa iz trbušne duplje pod kožu kroz, stečeno ili urodjeno, oslabljeno mesto.

Slaba mesta trbušnog zida su preponski i femoralni kanal, pupak, predeo srednje linije trbuha. Pa tako prema lokalizaciji razlikujemo ingvinalne, femoralne, umbilikalne , hernije lineae albae  i postincizione, postoperativne, kile.

Preponska kila

Čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 25 puta je češća kod muškaraca nego kod žena. Ove kile delimo u dve odvojene grupe, direktnu i indirektnu. Obe se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa kila izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, i nekad je teško razlučiti o kojem se obliku radi.

Femoralna kila 

Femoralni kanal je deo kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkolenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako velik da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se vidi kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji. Obično je češća kod žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile.

Pupčana kila

hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest

Kila se uklanja operacijom. Foto: Pixabay

Učestalost između (10-30%) često vidljive kod rođenja kao izbočenje u predelu oko pupka. Ovo se dešava kada se otvor na trbušnom zidu koji bi normalno trebao biti zatvoren ne zatvori u potpunosti. Ako je mala obično se zatvori do druge godine. One koje se ne zatvore ili su od početka velike treba operisati u dobu između 2 i 4 godine. Ova kila se može razviti i kod odraslih zbog slabosti u ovom delu prednjeg trbušnog zida ili kod žena nakon porođaja

Ventralna kila

Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mestu. Po statistici mogućnost pojave nakon hirurškog zahvata je od 2 do 10 %.

Spigelieva kila

Dosta retka, nalazi se na spoljašnjem rubu m.rectus abdominis (ravnog trbušnog mišića), koji se nalazi na nekoliko centimetara bočno od srednje trbušne linije.

Obturatorna kila 

Ovo je ekstremno retka kila i javlja se obično kod žena. Kod ove kile sadržaj prolazi kroz obturatorni kanal. Budući da kod ove kile nema klasičnog izbočenja prvi znak postojanja ove kile mogu biti znakovi crevne opstrukcije (mučnina i povraćanje).

Epigastrična kila

Javlja se kao izbočenje u srednjoj trbušnoj liniji između pupka i donjeg rebrenog luka. Ova kila obično sadrži mast, a vrlo retko creva. Formira se u zoni relativne slabosti prednjeg trbušnog zida i često je bolna.

Preponska kila (HERNIA)

Zena, bol, stomak

Kila može da vam uništi zdravlje. Foto :Shutterstock

Na trbušnom zidu postoje mesta koja imaju predispozicije za razvoj kila zbog svoje anatomske građe. Jedno od takvih mesta je prepona. Ukoliko se kila nalazi u preponi govorimo o preponskoj kili (hernia ingvinalis). Ona može biti indirektna ili direktna.

Indirektna ingvinalna hernia nastaje zbog urođene slabosti unutrašnjeg ingvinalnog prstena i može se javiti u bilo kad tokom života. Otkriva se odmah po rođenju kod oko 1% dečaka i povezano je sa spuštanjem testisa u skrotum. Ingvinalna kila je locirana u donjim partijama trbuha upravo iznad prepone blizu pubične regije. Nekada može biti na obe strane i tada govorimo o bilateralonoj kili.

Direktna ingvinalna hernia je posledica slabosti dna ingvinalnog kanala i uglavnom se javlja kod starijih pacijenata jer sa starošću prednji trbušni zid slabi. Na tom je mestu trbušni zid prirodno je tanak. Retko se spušta u skrotum.

Poseban entitet su recidivantne kile – ponavljane, koje se javljaju nakon operacije. Sve što dovodi do povećanog intrabdominlanog pritiska dovodi i do formiranja kila a to su gojaznost, podizanje teškog tereta, neredovne stolice, trudnoća, bolesti povezane sa hroničnim kašljem.

Simptomi ove kile su najčešće potkožni otok i neprijatnost u regiji kile, pa sve do jakog bola. Pri naporu se otok povećava, a po prestanku napora ili u ležećem položaju otok se smanji ili nestane.

Decak, operacija, bolnica

Kile često nisu pošteđena ni deca. Foto-ilustracija: Shutterstock

Kilu je potrebno hiruruški lečiti. Operacija kile podrazumeva vraćanje struktura u njihov anatomski položaj i najčešće ojačavanjem slabog mesta na trbušnom zidu plasiranjem mrežice.  Problem kile se rešava jedino operativnim lečenjem uz brzo vraćanje normalnim životnim aktivnostima i mogućnosti punog fizičkog naprezanja. Osim toga neoperisana kila vremeneom se povećava što pacijentu pored estetskih pravi i sve veće funkcionalne smetnje. Svaka kila se može dalje komlikovati te na taj način čak i životno ugroziti pacijenta.

Najčešće komplikacije su: uklještenje, zapaljenje, stvaranje sraslina i ruptura kile. Većina ovih, čak i po život opasnih komplikacija, zahteva hitnu I neodložnu hiruršku intervenciju.

Centru za kile Opšte Bolnice Euromedik stručno osoblje pomoći će vam da najpre brzo i tačno postavite dijagnozu, pregledom hiruruga te po potrebi i dodatnim dijagnostičkim procedurama. Kompletnu preoperativnu pripremu možete načiniti u bilo kojoj Euromedik ustanovi u Beogradu. Hirurško lečenje svih vrsta kila izvodi tim hirurga sa višedecenijskim iskustvom iz ove oblasti uz pomoć pouzdanih anesteziologa. Savremen i kompletno opremljen hirurški blok Opšte Bolnice 2 Euromedik na Novom Beogradu pruža sve uslove za izvodjenje ovih intervencija, uz smeštaj pacijenata u bolesničkim sobama apartmanskog tipa. Najčešće se ovaj tip intervencija izvodi kao  one day surgery, dakle pacijenti istog dana kada su operisani napuštaju Bolnicu. Euromedik hirurški tim je tu zbog vas.

(Telegraf.rs/PR)

Tagovi: Bol, hernia, kila, Stomak

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • T
  Tina

  Imala sam unutrasnju kilu i sa promenom ishrane nestala je.

 • J
  J...

  Nekad ne pomaze ni operacija

 • D
  Dd

  Operisao sam preponsku, cekao dve godine i napravio grešku, samo je bila sve veca i veca i stvarala probleme, sad sam kao preporodjen, ko ima problem sa tim neka resava sto pre, mnogo je lakse i operacija prodje brze kao i vracanje u normalu.

8 najčešćih pitanja o zdravlju koje Srbi postavljaju Guglu: Evo šta nas najviše zanima

Pogledajte se u ogledalo jer se rani znak jedne od najtežih bolesti na svetu krije u vašem oku

Otišla je na reku na plivanje, a sada leži u komi i gubi mozak: Lekari se bore da joj spasu život!

Možda samo još jedan zalogaj: Kad niste sigurni da li "imate još mesta u stomaku", uradite ovo

Bakterija "superubica" odnela 33 života, lekari zvone na uzbunu

Žena završila u bolnici u polukomatoznom stanju zbog kreme za lice

Bolovi, krvarenje su samo neki od simptoma: Sve o hemoroidalnoj bolesti od koje boluje 60 posto Srba

Šta vam o zdravlju poručuju bore na licu? Srčani problemi vide se na čelu, a koja je "zona" kancera?

"Nisam želela da umrem": Hrana je za nju bila poput droge, a onda je doživela bolno otrežnjenje

Obratite pažnju na simptome, naizgled bezazlene infekcije mogu vas koštati života

Evo zašto zadržavanje gasova može biti jako opasno po zdravlje, ali i neprijatno po zadah

Čim dođete s posla, odmah se raskomotite! To je najpametnije što možete uraditi za svoje zdravlje

Sve opasnosti kupanja u moru u koje se izliva kanalizacija: Bela pena na površini vode je alarm!

Znojenje i vrtoglavica mogu biti znak opasne bolesti od koje godišnje umire 18 miliona ljudi

Koliko ste visoki? Odgovor je od presudnog značaja da biste znali da li ste u riziku od ove bolesti

"Lud k'o struja": Pogledajte uvrnuti način vežbanja Džejsona Derula (VIDEO)

101 način da se izborite sa stresom: Evo zašto morate da pročitate savete koji su osvojili svet

Pitali smo stručnjaka da li menstruacija kraće traje kada se koristi tampon? Da, a evo i zašto

Od raka do infarkta: Ovih 10 namirnica vam može spasiti život!

Imate problema sa nesanicom? Evo šta će vam pomoći ako ne možete da zaspite

Žene, ako želite da se ostvarite u ulozi majke, evo šta obavezno morate imati na umu

Oblik vašeg tela otkriva od čega ćete bolovati u budućnosti: Koji ste tip građe?

Svi znamo barem jednu osobu koja pati od ovog poremećaja, a evo do čega on može da dovede

Zbog nedostatka joda količnik inteligencije nacije može pasti i do 18 IQ bodova

Džastin Biber podelio savet zlata vredan: Evo šta tačno treba da radite kada vas uhvati napad panike

Pola Srbije kija i kašlje zbog alergije na ambroziju: Evo kada je vreme da se javite lekaru

Pušači, da li ćete sada ostaviti cigarete? Umesto "PUŠENJE UBIJA" na paklici, evo šta će sada pisati

Poražavajuća statistika: U svetu po ovome poznaju Srbiju, a istina je zapravo potpuno drugačija

Otkriven novi lek protiv bolesti pluća od koje svake godine oboli devet miliona ljudi

Za vegetarijance i vegane viši rizik od moždanog udara?

Evo koji su načini da poboljšate pamćenje, a redovni seks je jedan od njih

Muškarac doživeo šok kad je video svoju sliku sa hemioterapije na pakli cigareta (VIDEO)

Veliki broj Srba pije lekove za razređivanje krvi, a ove namirnice nikako ne bi trebalo da uzimaju

Pet meseci nije imala menstruaciju zbog ekstremne dijete, pa je pronašla sreću sa 30 kilograma više

Malo li je? Dijeta Breda Pita koja se sastoji od čak sedam obroka dnevno!

Savet nutricioniste: Mršavljenje uz hipotireozu je moguće, evo šta treba da radite

Piju krv i "neprijatno" grizu: Japanski i korejski komarci stigli na područje Balkana

Uticaj kardiovaskularnih bolesti na životni vek Evropljana: Žene žive duže od muškaraca, a evo zašto

Sve o dijabetesnoj komi od koje je preminula žena iz Kruševca: Ove simptome ne smete ignorisati

Jezive posledice elektronskih cigareta: 3 godine ih je pušila svaki dan i evo kako je završila

Slatka riznica zdravlja: Grožđe čini čuda kod teških bolesti koje pogađaju najveći broj Srba

Šta je prvo što morate da uradite ako vam pukne kondom usred seksualnog odnosa?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima