≫ 

9 jednostavnih obloga protiv ujeda komaraca od kojih se neke sigurno imate u kuhinji

Ujed komaraca stvara veliku neprijatnost jer se pored crvenila javljaju i otok i svrab

  • 1

Ubode komaraca navikli smo da ublažavmo kremama i sprejevima koji sadrže razne hemikalije, ali postoje i prirodna sredstva koja deluju jednako dobro.

Osim što su zdravija, neka od njih sigurno već imate u kući pa ćete proći bez dodatnih troškova.

Mleko i voda

mleko Foto: Pixabay

Pomešajte jednake količine obranog mleka i vode te u mešavinu umočite maramicu ili bilo koji drugi sličan predmet (na primer, staru majicu) te njime lagano dodirujte mesto uboda.

Led

Samo jedna kockica leda može stisnuti vene čime se smanjuje otpuštanje histamina u organizmu što znači da će ubod manje svrbeti.

Sirće

Zbog niskog nivoa kiselosti, sirće, naročito jabukovo, odličan je kućni lek za sprečavanje svraba. Nanesite ga na mesto uboda i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje. Ukoliko je uboda puno, napravite kupku u kojoj ćete dve do tri šoljice sirćeta dodati toploj vodi.

Vrećice čaja

Iskorištene i ohlađene vrećice čaja upijaju tečnost iz uboda i tako smanjuju svrab i oticanje.

Zubna pasta

pasta za zube Foto: Pixabay.com

Pepermint, odnosno njegov sastojak mentol, koji sadrži gotovo svaka zubna pasta, hladi kožu i tako smanjuje svrab. Uz to, pasta za zube ima sastojke koji smanjuju oticanje.

Med

Ako vam ne smeta malo lepljivosti, med je vaš savršeni pomagač u sprečavanju upale i crvenila ubodenog mjesta, a smanjiće i potrebu da se češete.

Sok od limuna ili limete

Ovi voćni “snagatori” pružaju olakšanje od svraba i deluju antibakterijski, ali upotrebite ih samo kad niste izloženi suncu jer sok od limuna ili limete na koži u kombinaciji sa sunčevim zracima može izazvati opekotine.

Bosiljak

basil-bosiljak, Čaj, Biljke, Biljni čaj, verbena, lekovito bilje, začini Foto: pixabay.com

Bosiljak sadrži kamfor koji ima slično dejstvo kao mentol u zubnoj pasti, odnosno hladi kožu. Zdrobite nekoliko listova bosiljka i nanesite na ubode.

Eterična ulja

Ulje čajevca, lavanda i kokosovo ulje umanjuju svrab, bol i oticanje nakon uboda komarca, a ulje čajevca deluje i antibakterijski zbog čega pomaže u prevenciji infekcije koja može nastati ako se stalno češemo. Pre nego što nanesete eterično ulje na kožu obavezno se posavetujte s prodavačem ili dermatologom jer su neka ulja prejaka pa ih pre nanošenja treba razrediti s vodom.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA