≫ 

Ovo nikad ne radite s bebom po vrućinama, može biti opasno po život

Ne prekrivajte kolica s maramama ili pelenama!

  • 0

Švedski pedijatar je objasnio zašto se kolica s malim bebama nikad ne bi smela prekrivati maramama u svrhu zaštite od sunca.

Tokom leta jako je teško da male bebe zaštitimo od sunca i vrućina, pa se mnogi služe trikom prekrivanja kolica maramama ili tetra pelenama. Kako bi zaštitili dete od sunca i vrućina mnogo mama prebaci maramu preko kolica smatrajući da će detetu tako osigurati hlad. Ali, ako marama prekriva cela kolica, stvara se potpuno drugačija, jako opasna situacija.

Švedski pedijatar Svante Norgren objasnio je za novine Svenska Dagdbladet da je to velika greška jer dovodi decu u opasnost.

Beba, bebina kolica prekrivena, pokrivena Ovako povećavate temperaturu u kolicima; Foto: Shutterstock

Kad ljudi prekriju kolica s bebom, stvaraju prostor u kojem nema cirkulacije vazduha, a bez nje temperatura unutar kolica se ubrzano diže.

Dreamstime novine kojima je to objasnio odlučile su da testiraju njegovu teoriju pa su prvo nepokrivena kolica ostavili sat i po na suncu. Izmerili su temperaturu od 22 stepena. Potom su ista kolica prekrili tankom tkaninom.

Prvi put su merili temperaturu nakon pola sata, koja je pokazala da je u prekrivenim kolicima 34 stepena, a potom nakon sat vremena kad se pokazalo da je temperatura 37 stepeni.

Pedijatar savetuje da se umesto pokrivanja kolica, bebe oblače u lagani pamuk te da se koriste suncobrani za kolica. Uz to odeća bi trebalo da prekriva i ruke i noge, ali treba paziti da je od prozračnih materijala i svetlih boja. Također ne bi trebalo da ih izlažete suncu između 10 i 16 sati.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA