≫ 

Najvažniji organ ne shvatamo ozbiljno dok nije kasno, a trebalo bi da svi obavimo 1 pregled godišnje

Kako bi naše telo funkcionisalo, potreban mu je kiseonik koji unosimo disanjem

  • 33

Kiseonik iz pluća dospeva u krv gde se dalje prenosi do svih ćelija u organizmu i tako čini da naše telo funkcioniše bez problema i da budemo zdravi, a što više kiseonika unosimo to smo zdraviji - ali samo ako su nam i pluća zdrava.

U periodu kada su aktuelne alergije, veliko zagađenje vazduha i sve više pušača, pluća su nekako organ koji se uzima zdravo za gotovo. Postoji veoma važan razlog zašto nas lekari kada se ne osećamo dobro “slušaju” stetoskopom i prate naše disanje i rad srca.

Milsite o zdravlju vaših pluća na vreme. Foto: Profimedia/Telegraf

Naše srce zavisi od kiseonika, kao i mozak jer se mnogo velika šteta nanosi kada ovi delovi tela ostanu bez krvi u kojoj ima kiseonika. Zato, obratite pažnju na zdravlje vaših pluća i jednom godišnje podvrgnite se pregledu pulmologa.

Stručnjaci vam mogu uraditi spirometriju kojom se meri plućna funkcija, ali je daleko važniji bronhodilatatorni test kojim se ispituje funkcija pluća nakon udisanja lekova koji šire disajne puteve. To je spirometrijsko ispitivanje u kome se koriste lekovi koj ise zovu bronhodolatatori (Berodual, Ventolin). predstavlja brz, jednostavan i bezbolan metod kojim se procenjuje plućna funkcija.

Mnogi faktori, ako što su način života, stres, ishrana, zagađenost okoline i to da li smo pušači utiče na promene u radu pluća i njihovom kapacitetu. S toga, jako je važno znati stanje na vreme jer se tada može blagovremeno reagovati.

Skener pluća, grip, upala Zdrava pluća su veoma važna za naš organizam i život. Foto ilustracija: Telegraf/www.aaem.pl/Shutterstock

Najveći problem u ovom periodu pre zvaničnog dolaska leta predstavljaju alergije. One i te kako utiču na disanje i disajne organe pa mogu čak i da izazovu alergije. Postoje lekovi i inhalatori koji vam mogu olakšati simptome, ali to će najbolje da oceni lekar specijalista.

Bronhoskopija, video i rigidna, obuhvata bronhobiopsiju i transbronhijalnu biopsiju sa uzimanjem uzoraka za bakteriologiju, citologiju i AARB. Takođe, zahvati koji se rade su i torakocenteza iliti slepa biopsija pleure, dezoopstrukcija velikih disajnih puteva, ali i iglena biopsija pluća i Tru-Cut iglene biopsije promena u plućima, zidu grudnog koša i medijastimunu.

Preventivni pregled može da vam sačuva zdravlje i život, a ove i mnoge druge preglede možete da obavite u nekoj od klinika “Euromedic” u kojima lekari uz pomoć najnovije tehnologije mogu da uoče nepoželjne promene na organima u ranoj fazi i na taj način povećaju vaše šanse da se izlečite.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA