≫ 

Roštilj na ćumur izaziva tešku bolest zbog čega se i od Srbije traži da ga zabrani

Da li će ova predstavka biti usvojena?

  • 20

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka dr Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Poslanik Milovan Krivokapić, koji je danas izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je dr Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korištenja roštilja na ugalj.

- Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se prestavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje - naveo je Krivokapić.

Odboru je pristigla i anonimna prestavkla zaposlenih u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gde apeluju da se uvede prinudna uprava u toj zdravstvenoj ustanovi i da se sprovede hitna vanredna spoljna kontrola rada Instituta. Traže da se ispita kompletan medicinski rad i finansijsko poslovanje Instituta poslednjih deset godina.

- Urgencija je upućena Ministarstvu zdravlja koje već sprovodi vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u ovoj ustanovi - naveo je Krivokapić na današnoj sednici Odbora za zdravlje i porodicu.

roštilj Foto: Pixabay.com / Prljav roštilj može da pokvari ukus hrane koju pečete na njemu

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Berislav Vekić izvestio je Odbor o radu Ministarstva u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine. On je rekao da je sanitarna inspekcija u trećem kvartalu 2018. godine kontrolisala 21.422 zaposlenih da li imaju overenu sanitarnu knjižicu i da je podneto 82 zahteva prekršajnom sudu jer su zaposleni obavljali delatnosti bez obavljenog obaveznog zdravstvenog pregleda, odnosno nisu imali overenu sanitarnu knjižicu.

"Odeljenje za zdravstvenu inspekciju obavilo je 735 inspekcijskih nadzora, naloženo 183 mere za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka i doneta su četiri rešenja zabrane i obustave rada, kao i četiri prekršajne prijave", naglasio je Vekić.

U trećem kvartalu prošle godine obavljeno je 706 nadzora u privatnoj praksi, naloženo je 218 mera za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka, i doneto devet rešenja zabrane rada.Vekić je naglasio da je u poslednjem kvartalu prošle godine u međunarodnom saobraćaju kontrolisano 608.909 putnika i da je na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu pod zdravstveni nadzor na koleru, malariju i virus hemoragične groznice stavljen 101 putnik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koje gluposti braco moja

    13. jun 2019 | 16:43

    Meni smetaju kladionice,cigare,alkohol,rijaliti programi i zahtevam odmah da se ukinu i zabrane!Takodje mi smetaju visoke plate politicara i zahtevam 50% smanjenja odmah!

  • Zürich 043

    13. jun 2019 | 15:20

    Da li su ti koji bi da zabrane roštilj na ćumur čulu da je neka država sveta to uradila,ovde gde sam nisam još saznao za tako nešto,da nije to samo prvoaprilska šala u kasnijem izdanju.

  • Dejan

    13. jun 2019 | 15:34

    Ma jedi ga ti sa elektricnog ili plinskog rostilja, a gde ima skara bez ćumura

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA