Supstanca sa kojom smo svakodnevno u kontaktu povećava rizik od dijabetesa i gojaznosti

Izloženost ovim hemikalijama najveća je u šamponima, igračkama i parketu.

  • 0

Ftalati su kategorija hemijskih supstanci koje se smatraju endrokrinim disruptorima i široko se koriste u potrošačkim proizvodima zbog čega se povezuju sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Istraživanje Univerziteta u Novom Sadu koje je predstavljeno na godišnjem skupu Evropskog društva endokrinologa, pokazuje da su ljudi sa većim nivoom ftalata u urinu podložniji gojaznosti ili dijabetesu zbog opasne količine masti u svom krvotoku.

Ftalati se koriste pri izradi plastike i mogu se naći u velikom broju svakodnevnih proizvoda kao što su plastične flaše i mirisi. Srećom, brige o bezbednosti organizma prilikom izloženosti fasfaltima neprestano raste, a tri vrste fasfalata su već zabranjeni u igračkama koje se proizvode u EU.

Evropska Unija je zabranila ove supstance jer se povezuju sa sterilitetom, smetanjama u razvoju dece.

a bi utvrdili na koji način jedinjenja ftalata utiču na ljudsko zdravlje istraživači sa Univerziteta u Novom Sadu merili su nivoe estera ftalata u urinu 305 ljudi. Kod svih ispitanika su izvršena antropometrijska merenja (BMI i obim struka), određivanje serumskih lipida (ukupni holesterol, trigliceidi, HDL i LDL holesterol), te glikemija, insulinemija i izračunat indeks insulinske rezistencije (HOMA IRI).

ftalati oznaka

Oznaka za ftalate

Rezultati su pokazali da je 66 učesnika imalo mono-etil ftalat (MEP) u urinu, dok je 72 imalo mono-2-etilheksil ftalat (MHEP). Gojazni učesnici su imali viši nivo MEP-a i triglicerida koji su povezani sa kardiovaskularnim bolestima. Nivoi mono-etil ftalata takođe su bili veći kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Profesorka Milica Medić-Stojanoska priznala je da je uzorak na kome je istraživanje izvršeno mali, naglašavajući da rezultati pokazuju da ftalati izazivaju "toksično oštećenje jetre" i menjaju metabolizam, povećavajući rizik od gojaznosti i dijabetesa. Naučna zajednica pak, i dalje sumnja u validnost ovih nalaza naglašavajući da oni nisu zadovoljavajući dokaz za ovakav zaključak.

Gde se nalaze ftalati?

U građevinskim materijalima, lepkovima, pesticidima, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dečijim igračkama, medicinskim uređajima, ambalaži, plastičnim delovima različitih proizvoda namenjenim za opštu upotrebu, PVC podovima, kablovima, crevima, koricama knjiga.

Ftalate možete prepoznati pod oznakom za reciklažu sa brojem tri.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA