Kako je bahatost jednog oca uticala na živote hiljade maturanata i njihovih roditelja?

I psihički, i finansijski i na bilo koji drugi način...

  • 2

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su I. S. (1977) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. On se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike, koji je potom prosledio svom sinu maturantu.

Njegov sin je potom taj test dalje prosleđivao društvu putem Vajbera i tako je nastao lanac deljenja testa iz matematike koji je prvi objavio Telegraf.rs i zbog kog je prijemni ispit iz matematike odložen za dva dana.

Osim što je odlaganje prijemnog ispita izazvalo proteste maturanata, psiholozi su za "Telegraf.rs" naveli da ovo i te kako ima psihičke posledice po njih.

- Pojačava im se stres jer je sama situacija po sebi stresna. Oni se spremaju svim snagama za taj datum i onda im ovako nešto razbije očekivanja, pa moraju ponovo da se adaptiraju. Svaka adaptacija traži novu energiju, pa se možda osećaju istrošeno, navela je za "Telegraf" psiholog Ivana Ružička.

POLAGANJE TESTA IZ MATEMATIKE, Učenici, Đaci, škola, završni ispit, prijemni, polaganje

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Srećni su bili jedino oni što nisu bili sigurni, pa su imali još dva dodatna dana da obnove znanje iz matematike.

- Oni koji su učili, možda su čak i bolje uradili današnji test iz matike, a kod nekih će se samo produžiti anksioznost. To je kod svakog deteta individualno, dodala je psiholog Dragana Ivanović.

Osim toga, odluka oca koji je ukrao testove uticala je i na živote hiljade maturanata i njihovih roditelja.

U komentarima na portalu "Telegrafa" roditelji su pisali na koji način ih je odlaganje prijemnog ispita iz matematike zbog bahatosti I.S. koštala.

- Zbog ovog čoveka smo morali da odložimo polazak na more, glasio je jedan od komentara.

Druga komentatorka čija je učenica dobila prestižnu stipendiju da provede leto u Moskvi od strane Ambasade Rusije u Srbiji kaže da je trebalo je da poleti baš u četvrtak u 11 ujutru, dan nakon što je mislila da će završiti celokupan prijemni ispit. Nažalost, ispit je pomeren za četvrtak, a svoje putovanje je morala da otkaže.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nju kao zaboravili

    20. jun 2019 | 14:22

    Za testove se nije znalo dok jedna keva nije objavila.

  • zosno

    20. jun 2019 | 20:37

    zalosno je to sto smo i mi u generaciji 2012 imali testove, kao i svaka sledeca a i prethodna generacija uvedite slanje prijemnih u skole pola sata prr pocetkw prijemnog gde ce ih stampati i odmah doneti ucenicima da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA