Svi se plaše ajkule, ali jedna potpuno nevidljiva stvar u moru zapravo može da vas ubije

Površinska temperatura vode je u porastu iz godine u godinu

  • 0

Baš iz ovog razloga vibrio bakterije bi mogle da budu svuda oko nas ako temperatura nastavi da raste.

Čak petoro ljudi u Nju Džerziju zarazilo se ovom bakterijom iz plodova mora ili rečne vode koja je nekada bila previše hladna za razvoj mikroorganizama.

Kako globalna temperatura raste vode bi mogle da postanu pogodna staništa za vibrio bakterije, ali i neke druge vrlo opasne po ljudsko zdravlje.

Sa Univerziteta iz Filadelfije upozoravaju da će mnoge plaže postati nesigurno za kupanje za ljude sa slabim imunim sistemom i otvorenim ranama.

Listerija, bakterija

Foto: Wikipedia/Elizabeth White

Vibrio bakterije su bakterije koje žive u slanoj vodi i uzročnici su mnogih trovanja hranom. Vezuju se sa zapaljenjima digestivnog sistema, mogu da inficiraju otvorene rane što može da dovede do sepse.

Mogu da žive na različitim morskim organizmima kao što su krabe i škampi, pa tako vrlo lako dospevaju u ljudski organizam. Do trovanja može da dođe ako ova hrana nije termički dovoljno obrađena.

Između 2008.i 2016. godine zabeležen je samo jedan slučaj infekcije ovom bakterijom, ali je između 2017. i 2018. zabeleženo čak 5 slučajeva od kojih se jedan završio sa smrtnim slučajem, a drugi sa amputacijom noge.

Kako se klima neprekidno menja eksperti upozoravaju da je porast ovih infekcija naša budućnost te pozivaju na veliki oprez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA