Jogurt smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva - naučnici potvrdili

Uvrstite ovu namirnicu u svoju ishranu i značajno ćete poboljšati svoje zdravlje i verovatno sprečiti rak

  • 2

Najnovija studija je pokazala da ukoliko pijete jogurt bar dva puta nedeljno možete značajno da sprečite rizik od razvoja raka debelog creva. Evo zašto je to tako.

Jogurt je odavno poznat kao napitak koji je dobar za zdravlje, a nova studija dokazuje da može da pomogne i u borbi protiv raka.

Muškarci koji su pili jogurt dva puta nedeljno imali su 26 odsto manji rizik od razvoja prekanceroznih izraslina u debelom crevu. Međutim, istraživači nisu pronašli isti benefit i kod žena.

- Ovi podaci ukazuju na to da pojedine karakteristike jogurta, kao što je njegova potencijalna uloga u menjanju prirodnih bakterija u našim crevima, mogu da imaju preventivno delovanje kod stanja kao što je rak - rekao je istraživač Endrju Čan.

Ipak, istraživači su upozorili da studija ne dokazuje da jogurt samostalno sprečava rak debelog creva, već da može samo da bude od pomoći u borbi protiv ove maligne bolesti.

Konkretno, rezultati ukazuju na to da lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus, dva tipa dobrih bakterija koje se obično nalaze u jogurtu, mogu da smanje prisutnost faktora koji uzrokuju rak debelog creva.

Nadutost stomaka, bol u stomaku

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Istraživači potenciraju i na tome da jogurt takođe može da smanji kiselinu u crevima, stvarajući tako "gostoljubivije" okruženje za ove korisne bakterije.

Osim toga, jogurt može da pomogne u borbi protiv upala, pomažući i tako da se smanji rizik od raka.

- Ovi nalazi zahtevaju dodatnu potvrdu u drugim grupama ispitanika i dodatni rad na razumevanju mehanizama kojima jogurt može da utiče na zdravlje creva - rekao je Čan.

Kako bi se istraživanje sprovelo, Čan i njegov tim su prikupili podatke od skoro 33.000 muškaraca i skoro 56.000 žena.

Svi su imali endoskopiju između 1986. i 2012. godine kako bi proverili da li dolazi do rasta izraslina na crevima. Svake četiri godine oni su takođe istraživačima davali izveštaj o svojoj ishrani i količini jogurta koju su konzumirali.

Tokom istraživanja, više od 5.800 muškaraca razvilo je polipe na debelom crevu, kao i više od 8.100 žena. Abnormalni rast, koji se naziva i adenomom, prethodi nastanku raka.

Stomak, Bol u stomaku, Bol u želucu, Žgravica, Gorušica, Želudac, Kiselina, Bol

Foto-ilustracija: Profimedia / Upala žučne kese i pankreasa, nadustost i bol u stomaku su najčešći za Uskrs

Muškarci koji su konzumirali jogurt dva ili više puta nedeljno imali su 26 odsto manji rizik za razvijanje vrste adenoma koji će verovatno postati kancerogeni. Njihov rizik za nekancerozne adenome bio je 19 odsto niži, otkrili su istraživači.

Čanov tim, međutim, nije pronašao značajnu vezu između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od nastanka adenoma kod žena.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA