Dr Dejan Stefanović upozorava: Ova bolest je tihi ubica vida, ne odlažite posetu oftalmologu

Za glaukom kažu da je tihi ubica vida i drugi je uzročnik slepila u Srbiji nakon dijabetesa

  • 1

Vrlo česta i opasna bolest, koja ne ugrožava život, ali utiče na njegov kvalitet je glaukom.

Čak 100.000 ljudi u Srbiji boluje od ove očne bolesti koja koja je toliko podmukla da svaka osoba nakon 40. godine mora obavezno da ide na pregled kod oftalmologa.

Belmedic, dr. Dejan Stefanović, oftamologija, oftamološki pregled

Foto: A. Nalbantjan

Glaukom je skup bolesti optičkog živca koja dovodi do oštećenja očnog nerva ili retine. Posledice mogu biti oštećenje vidnog polja, a ako se bolest zanemaruje i ne otkrije na vreme, može doći i do gubitka vida ili slepila.

Glaukom nastaje kada imate previše tečnosti u oku, tj. kada je povišen očni pritisak. Normalan očni pritisak kreće se između 10 i 21 mmHg i varira tokom dana.

Upravo vodica u oku održava očni pritisak pod kontrolom. Kada je oticanje vodice smanjeno ili otežano dolazi do nagomilavanja tečnosti u oku i pritisak počinje da raste i razara deo po deo vidnog živca.

Belmedic, dr. Dejan Stefanović, oftamologija, oftamološki pregled

Foto: A. Nalbantjan

Glaukom je podmukla bolest jer u početku oštećenje ne zahvata centralni vid, vidno polje koje vidimo ispred sebe kada gledamo ili čitamo.

Oštećenja kreću sa periferije oka.Tek u završnoj fazi bolesti dolazi do popuštanja centralnih delova i potpunog gubitka vida.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je po učestalosti glaukom druga po redu očna bolest koja dovodi do slepila, odmah posle katarakte.

Belmedic, dr. Dejan Stefanović, oftamologija, oftamološki pregled

Foto: A. Nalbantjan

U svetu glaukom ima 60 miliona ljudi, od njega je oslepelo čak 4 miliona, a smatra se da neku vrstu ove bolest ima nekoliko miliona svetske populacije, a da nisu ni svesni da je imaju.

Glaukom ne daje nikakve simptome, osoba nema bolove, a ako neko ima malo više godina ume da se pomeša sa kataraktom.

Postoji i glaukom zatvorenog ugla koji je vrlo dramatičan po nastanku. Odjednom nastaje bol u jednom oku, polovini glave, prate ga pad vida, mučnina, povrćanje i opšte loše stanje. Ovakvo stanje pre pacijenta odvede kod oftalmologa.

oko, glaukom, bolesno oko, slepilo

Foto: Telegraf.tv

Lekari u Bel Medicu poseduju najsavremenije metode lečenja glaukoma. Od pacijenta se traži samo da dolazi na redovne kontrole, minimum jednom godišnje, a merenje očnog pritiska je jedan bezbolan čin koji može da vas spasi od gubitka vida.

Ako se glaukom otkrije na vreme i leči, neće ugroziti vid i kvalitet života i neće dovesti do gubitka vida i slepila. Važno je samo da se bolest drži pod kontrolom.

U našem videu pogledajte šta oftalmolog Dejan Stefanović iz klinike Bel Medic kaže o ovoj podmukloj bolesti.

(Telegraf.rs/PR/Bojana Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    21. jun 2019 | 14:31

    Imam problem sa glaukomom I treba na 6 meseci da ga kontrolišem ali u mom gradu iako postoji oftamolog ne moguće je zakazati pregled I kontrola u Domu zdravlja. Zato pitam nadlemne:Zašto se meni mesečno odbija od plate 5000dinara na ime zdravstvenog osiguranha? Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA