≫ 

Kako da uništite želju za slatkišima i spasete se od dijabetesa, a da pritom vaš organizam ne pati

Sačuvajte svoje zdravlje pre nego što bude kasno

  • 2

Dijabetičarima je najveći problem ogromna potreba za slatkim, a sada postoji niz stvari koje mogu da urade kako bi smanjili želju za šećerom. Prateći ove tehnike može se očuvati zdravlje na zavidnom nivou.

Svaka ozbiljna promena u ishrani treba da se dešava pod budnim nadzorom specijaliste i to tek nakon što se "polože" neophodni testovi.

Ako ste već prošli ovu fazu i ozbiljno planirate da smanjite količinu šećera u ishrani, sledeći saveti su veoma korisni.

Uradite to polako

Postepeno se odvikavajte od loših navika, jer mozak (koji je takođe mišić i, štaviše, prilično lenj) ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojte proces u male faze i zadatak se više neće činiti tako nemogućim.

Dodajte cimet u hranu

Možete na primer da ispečete jabuke sa cimetom. Istraživanja pokazuju da oko šest grama ovog začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik - kada zaista želite slatko, samo pomirišite vanilu i utolićete žeđ.

cimet, caj, soljica caja, zacin, mrsavljenje

Foto: Pixabay.com

Jedite pre nego što osetite glad

Ako pratite ovaj savet možda nećete imati dobar apetit, ali primetićete da jedete manje porcije i da ste siti.

Vežbajte češće

Zavisnost od šećera ima psihološke korene. Pokušajte da je nadmudrite. Poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspešno zamenjuju radost čokolade.

Spavajte više

Nedostatak sna ne samo negativno da utiče na sposobnost donošenja odluka, već i direktno utiče na žudnju za slatkišima.

Promenite svoj stav prema šećeru

Umesto što stalno sebi kvarite raspoloženje i kažete: “Želim da jedem slatkiše, ali moram da smršam”,  recite: “Volim svoje telo i znam druge načine da ga zadovoljim, osim čokolade (kolačića) i slatkiša”.

Muškarac, Čokolada, Šećer, Libido, Ishrana, Slatkiši

Foto-ilustracija: Foter

Dogovorite se sa sobom

Nemojte biti ljuti na sebe i prekoravati se. Potrudite se da ispoštujete odluku i da recimo svakog jutra ili u trenutku kada osetite potrebu za slatkišima umesto kolačića dodate med u ovsenu kašu.

Ovi saveti zaista mogu da vam pomognu da smanjite, a zatim i isključite šećer iz svoje ishrane, ali je potrebno da imate volju da ostavrite taj cilj. Dakle, zavisite od toga koliko snage i želje ulažete kako bi ste bili zdraviji i srećniji.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    22. jun 2019 | 14:32

    Gde god se okrenem iskače-ovsena kaša. Pa to je sam ugljeni hidrat koji goji, još kad je ,, obogaćena"veštačkim zaslađivačima, e onda je pun pogodak za dijabetis. Verujte sve tz Zdravo voće I povrće, nije odavno ni zdravo ni dobro jer ima u sebi više otrove hemije koja blokira metabolizma I razboljeva čoveka nego što ima vitamina i drugih vrednih tvari. Mislite da će proizvođači I uvoznici, prodavci I marketi pošteno reći šta sve koriste da bi poljoprivredni proizvodi sazreli I opstali.Ne budite naivni.

  • Cica S

    22. jun 2019 | 13:04

    Sve se moze kad se hoce,samo jak karakter i cvrsta odluka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA