≫ 

Gigantska farmaceutska kompanija se suočava sa optužbom da njihovi proizvodi izazivaju zavisnost

Protiv firme "Johnson & Johnson" se vodi multimilionski proces da bi se dokazalo da produkti koje plasiraju sadrže opijate

  • 0

U sudnici u Oklhahomi se dan za danom iznose ozbiljne optužbe protiv kompanije "Johnson & Johnson". Ovoj poznatom "porodičnom" brendu se pripisuje odgovornost da njihvoi proizvodi sadrže opijate koji izazivaju zavisnost.

Gigant koji je najpoznatiji po dečjem puderu je suočen sa brojnim optužbama među kojima je i ona da su neki korisnici proizvoda koji su hronični bolesnici završili hospitalizovani zbog supstanci koje izazivaju zavisnost. Navodi se da su najugroženiji muškarci ispod 40 godina.

Više miliona dolara je "Johnson & Johnson" morao da uloži kako bi tokom ovog meseca dokazao da nije izvodio marketinške trikove, da proizvodi te firme na izazivaju zavisnost i da nema veze sa epidemijom koja je u protekloj deceniji odnela oko 400.000 života.

Farmaceutska kompanija je definitivno uložila pare u kupovinu imanja za uzgoj maka u Australiji, a sada se sumnja da su supstance iz ove biljke korišćene u formiranju produkata koji su plasirani na tržište.

Dr Endrju Kolodni je na čelu borbe protiv epidemije zavisnosti i smatra da ova farmaceutska kompanija nema nikakve šanse na sudu jer su glavni faktor krize koja je nastala.

Bebi puder, puder za bebu

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Majk Hanter, glavni tužilac u slučaju, smatra da je "Johnson & Johnson" odgovoran za više slučajeva predoziravanja i da ih ni milijarde dolara neće spasiti. Čak je tužbi dodao i saradnju sa lekarima radi prepisivanja njihovih proizvoda.

Ovaj istorijski slučaj prate i mnoge druge farmaceutske kompanije jer se veruje da tužilaštvo neće "stati" samo na ovom tržišnom gigantu. Smatra se da će se ispitivati veliki broj proizvoda radi utvrđivanja da li sadrže opijate i u kojim količinama, odnosno da li su bezbedni za konzumiranje.

Hanter otužuje "Johnson & Johnson" da je čak veštački stvorio bolesti koje se leče samo opijatima, da se udružio sa drugim kompanijama i to samo radi ekstraprofita.

Naime, postoji veštački opijat fentanil, koji je još 1960. napravio haos na farmaceutskom tržištu jer je otkriveno da je upravo njegovo kreiranje odgovorno za niz bolesti koje se leče samo određenim proizvodima, te da tako tačno informisane kompanije o potencijalnoj epidemiji mogu da zarade milijarde.

Iz kompanije  "Johnson & Johnson" poručuju da je ovo hajka na njihovu firmu kako bi se značajno smanjila ili potpuno ukinula prodaja njihovih proizvoda.

(Telegraf.rs / theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA