Test koji će svaka trudnica u 12. nedelji trudnoće morati da uradi, a tiče se i budućeg tate

Sve trudnice će morati da prođu ovaj test

  • 1

Opšte je poznato koliko su cigarete štetne u trudnoći, a dokazano je da nije važno da li aktivno puši trudnica, odnosno da je dovoljno da konzumira cigarete budući tata, kako bi došlo do komplikacija. Da bi se smanjio broj prevremeno rođenih beba kao i mrtvorođenčadi, sve trudnice će prolaziti test na ugljen-monoksid.

Bez obzira što se godinama unazad ovo pitanje smatra kao narušavanje privatnosti trudnica, sada će svaka biti dužna da odgovori na to da li konzumira cigarete, kao i na to da li joj je muž pušač.

Naime, medicina je otišla ponovo korak dalje. Postoji test koji će svaka žena u 12. nedelji trudnoće morati da uradi, a reč je o testiranje na prisustvo ugljen-monoksida u krvi.

Poznato je da pušenje u trudnoći dovodi do mnogih komplikacija - prevremeno rođene bebe, deca rođena sa različitim srčanim manama, ali i mrtvorođene bebe.

Plan je da se broj ovih tragičnih događaja prepolovi do 2025. godine.

Sa ovim testiranjem će se početi  u julu u Velikoj Britaniji, a plan je da do kraja godine to bude prošireno i na ostale zemlje u Evropi.

Pušačima će biti ponuđeno da prestanu sa ovom lošom navikom i zdravstvo će im omogućiti dan pomoći od strane stručnjaka kako bi se brzo odvikli.

Trudnica sa cigarom, pušenje, trudnoća

Foto: Profimedia

Kada se testiranjem ustanovi da je trudnica pušač, biće obavezna da uradi ponovnu proveru pri svakom sledećem pregledu.

- Prekidanje trudnoće zbog komplikacija je traumatično, a o rađanju mrtve bebe ne bi trebalo ni da se govori. Kako bi se ovaj rizik sveo na minimum rešili smo da sprovedemo mere koje možda nisu popularne, alui obezbeđuju rađanje zdrave dece i stvaranje zdravih porodica - navodi se u saopštenju britanskog Nacionalnog zdravstvenog centra.

Trudnice koje konzumiraju cigarete povećavaju za 52 odsto rizik od rađanja mrtve bebe, čak i ako puše do 10 cigareta dnevno.

- Strategija zaštite života beba je siguran korak ka izbegavanju najveće žalosti sa kojom roditelji mogu da se suoče - izjavila je Klea Harmer, direktor udruženja za pomoć roditeljima mrtvorođenčadi i roditeljima beba umrlih u neonatalnom periodu.

Ona dodaje da je jedan od načina definitivno edukacija trudnica o štetnosti duvanskog dima po plod i njihovo nadgledanje, kao i testiranje na ugljen-monoksid. Smatra da će trudnice koje dobiju podršku jako dobro reagovati na nove mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    24. jun 2019 | 13:01

    Danas je sve štetno, voda, hrana, duvan, moja gospođa je sredinom 80— ih tražila domaću kafu pred početak porođaja, a onda smo zajedno duvanili, zdravo dete se rodilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA