3 bolesti koje nam prete ako dođemo u dodir sa vodom u poplavljenim ulicama i kućama

Nakon obilnih kiša koje su zahvatile većinu Srbije i izazvale poplave čak i u velikim gradovima, mogli smo da vidimo potopljene ulice, automobile, pa čak i tržne centre, ali i ljude koji bosi hodaju kroz vodu.

  • 0

Iako naizgled nema razloga za brigu jer su temperature visoke, voda kojom su mnogi gazili je zapravo mešavina feklanih i površinskih voda koja može dovesti i do pojave crevnih zaraznih bolesti. Pročitajte i kojih...

Barska bolest

Osobama koje su provele mnogo vremena u zagađenoj vodi preti leptospiroza ili takozvana barska bolest. Simptomi leptospiroze su visoka temperatura, bolovi u slabinskom delu kičme, žutica i krvarenje očnih kapaka. Vreme inkubacije može biti od 10 do 15 dana, a najvažnije je da povreda na koži ne dođe u kontakt sa prljavom vodom.

Novi Beograd - poplava

Foto: Telegraf

Groznica Zapadnog Nila

Komarci vole vodu, a ovih dana je u Srbiji ima i previše. Simptomi groznice Zapadnog Nila mogu se pojaviti od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Prvi simptomi su groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje, otok limfnih žlezda, pojava ospe na koži grudi, leža ili stomaka. Jedan od 150 obolelih ima tešku kliničku sliku sa znacima upale mozga ili kičmene moždane. Tada pored groznice i glavobolje, prvi simptomi su ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, tremor, mišićna slabost i paraliza.

Žutica

HAV je enterovirus koji se prenosi fekalno-oralnim putem (na primer kontaminirana hrana), a izaziva akutnu vrstu hepatitisa, dok hronični ne postoji. Imuni sistem obolele osobe stvara antitela protiv hepatitisa A koja će zaštiti organizam. Simptomi žutice su žutilo kože i beonjača, bleda boja stolice, tamna boja urina. Uz to može se javiti visoka temperatura, osećaj hladnoće, bol u stomaku, neobjašnjiv gubitak telesne težine i svrab.

Ako vas je uhvatio pljusak i primorani ste da hodate poplavljenim ulicama, nikako se ne dirajte rukama po licu i čim uđete u kuću pravac na tuširanje.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA