7 stvari koje vam boja menstruacije govori o zdravlju, a evo kada je vreme da odete kod lekara

Da li ste se ikada zapitale zašto vam je krv tokom ciklusa različite boje?

  • 0

Boja krvi tokom vašeg menstrualnog ciklusa se menja, a i postoji razlika između ove i sledeće menstruacije, zar ne? Evo šta to znači i kada je vreme da se obratite vašem ginekologu.

Napokon se pojavilo objašnjenje šta boja menstruacije govori o vašem zdravlju i o ukupnom stanju tela i kada je vreme da se uplašite.

Ružičasta boja

Ružičasta boja krvi vašeg menstrualnog ciklusa može da bude signal da vam je jako opao nivo estrogena.

Ako ste strastveni u džogiranju, to takođe može da bude jedan od razloga što vam je menstruacija svetlije boje, jer je poznato da intenzivno vežbanje snižava značajno lučenje estrogena.

Vodenasta boja

Vodenasta boja menstruacije, gotovo prozirna, može da znači da ili da vam samo nedostaje nešto od nutrijenata u organizmu ili ste u opasnosti or raka jajnika.

Ono što bi trebalo da vam podigne moral je da manje od 2 odsto žena ima karcinom jajovoda, a opasne bolesti jajnika se danas lako dovode u remisiju.

Tamponi, ulošci, menstruacija

Foto: Shutterstock

Tamno braon

Tamno braon ili izuzetno tamno crvena krv vašeg ciklusa je znak da je nešto "stare" krvi ostalo u vašoj materici i da se tamo nalazila neko duže vreme.

Niko iz sveta medicine ne može da kaže zašto se ovo dešava, ali se zavodi kao da je reč o nečemu najnormalnijem.

Gusta menstruacija sa ugrušcima

Gusta menstruacija sa veoma tamno crvenim ugrušcima vam govori da je nivo progesterona nizak, a istovremeno nivo estrogena u vašem organizmu jako visok. U većini slučajeva to ne znači ništa neobično.

Međutim, ukoliko su ugrušci veliki ili ukoliko ih ima baš mnogo, onda se definitivno radi o hormonskom disbalansu koji može da napravi problem. Može da se desi da imate miom ili više njih u materici. Zbog toga bi bilo bolje da odete na pregled.

Stomak, Menstruacija, Bol, Bolovi

Foto-ilustracija: Profimedia

Sivo-crvenkasta mešavina

Siva boja menstruacije ili sivo-crvenkasta boja mogu da znače nešto od sledeće dve stvari - pokupili ste seksualno prenosivu bolest ili se radi o pobačaju u ranoj fazi trudnoće. U ovoj drugoj varijanti se najčešće dešava da je prethodni ciklus izostao.

U svakom slučaju, ako se pojavi ovakva boja menstruacije, hitno se obratite ginekologu.

Boja brusnice

Ako je krv tokom vašeg menstrualnog ciklusa najsličnija boji brusnice, onda je to znak da ste zdravi i pravi.

Međutim, ono što bi trebalo da znate je da to što je normalno za jednu osobu ne znači da je i za svaku drugu. Naime, ukoliko ovo nije uobičajena boja ciklusa onda je ne treba ni očekivati niti brinuti što krv nije baš takva.

Tamponi, ulošci, menstruacija

Sintetika i plastika mogu da ograniče protok vazduha, toplote i vlažnosti Foto: Shutterstock

Narandžasta

Narandžasta boja, baš kao i sivo-crvena, može da znači da ste zakačili neku infekciju.

Ukoliko se radi o seksualno prenosivoj bolesti možete to znati i tako što će se promeniti miris, a i osetićete grčeve i bolove u stomaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA