≫ 

Osam faktora koji mogu da budu uzrok otečene vagine

Nedavno je časopis Woman's Health objavio članak u kojem pokušava da odgovori na pitanje zašto dolazi od otečenosti vagine

  • 5

Iako postoje neki fiziološki, normalni razlozi zašto dolazi do ove pojave, postoje i neki patološki koji mogu narušiti kvalitet intimnog života.

Ispostavilo se da postoji nekoliko razloga za stvaranje otoka na i oko ženskog polnog organa, a u nastavku se nalaze mogući krivci za ovakvo stanje.

Grub seks

Skoro svaki put kada treba da stupite u seksualni odnos, vaša vulva i vagina počinju lagano da se "naduvavaju" zbog dotoka krvi u genitalnu regiju i to je fiziološka pojava. Međutim, ako primetite druge simptome kao što je formiranje tankih rezova oko vaginalnog otvora, to bi moglo da znači stvaranje otekline i to uglavnom zbog grubljeg seksa. Ukoliko je to slučaj, možda ćete iskusiti i malo krvarenja ili otkriti da je to područje pomalo crno ili modro.

Alergijska reakcija

Nakon dodatnog pregleda, možda ćete primetiti da vaša crvena, natečena vagina ima i osip. Veoma je moguće da vaša vagina ima alergijsku reakciju ili da je preosetljiva na neke proizvode, kao što su najčešće kondomi od lateksa, ili čak na spermu. Ovo je retka alergijska reakcija na proteine ​​pronađene u spermi koja može izazvati crvenilo, oticanje, bol, svrab i pečenje u području genitalija.

Gljivične infekcije

Uzrokovane prekomernim rastom gljivice kandide, koja se prirodno nalazi u vagini, gljivična infekcija vagine je najpoznatija po svom uobičajenom simptomu, a to je ekstremni svrab u i oko vaginalnog otvora.

Ostali simptomi uključuju bol kod mokrenja ili tokom seksa, crvenilo i oticanje koje, prema navodima stručnjaka, može učiniti da vagina izgleda debelo i zapaljeno te može doći do izražaja i manji osip.

Vagina, Bol, Menstruacija Foto-ilustracija: Profimedia

Bakterijska vaginoza

Ovo stanje se događa u trenucima kada u vagini ima previše određene bakterije. I dok su simptomi slični gljivičnim infekcijama kao što su bol, svrb, peckanje, upala i oticanje, bakterijska vaginoza obično uzrokuje iscedak koji ima jako neprijatan miris.

Suvoća vagine

Seks kada se suočavate sa suvoćom "tamo dolje" može ostaviti vašu vaginu crvenom, bolnom, ali i otečenom. Ovaj problem može da bude rezultat neadekvatne predigre, ali i niskog nivoa estrogena zbog menopauze, perimenopauze, laktacije ili uzimanja kontracepcije.

Polno prenosive bolesti

Određene polno prenosive bolesti koje, prema navodima lekara, uzrokuju "upalu tkiva", poput hlamidije i trihomonijaze, mogu da uzrokuju vaginalno oticanje. Iako hlamidija često ne izaziva simptome, trihomonijazu često prati crvenkasta, otečena vulva koja takođe može dovesti do krvarenja nakon seksa, iritacije i pojave neprijatnog mirisa.

 Celulitis

Celulitis je bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva koja može da dovede do toga da koža postane natečena, crvena, ali i osetljiva na bilo koju vrstu kontakta. Celulitis se može dogoditi kada, recimo, bakterija koja prirodno živi na vašoj koži ulazi kroz oštećenje u vašem dermnom sloju, uzrokujući time infekciju kože.

 Trudnoća

Zahvaljujući svim hormonalnim promenama koje se događaju kada očekujete bebu, vaše telo počinje da bubri na različitim mestima - uključujući i vašu vaginu. Tokom trudnoće takođe se povećava protok krvi i pritisak iz materice, što može povećati ovaj otok.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA