Lekovi koje su svi barem jednom pili izazivaju opasnost po zdravlje, upozoravaju naučnici

Lekovi koji ne čine dobro našem mozgu.

  • 0

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu su otkrili da su ljudi koji su više od tri godine unosili lekove na bazi antiholinergijskog agensa poput Atropina, Benzotropina, Benadrila, Advila, Dramamina, Dekstrometrofana i drugih imali za 50 odsto povećan rizik od demencije.

Antiholinergetici blokiraju acetiloholin, hemijsku supstancu koja je zadužena za prenos poruka nervnom sistemu. Prepisuju se za različita stanja, kao što su hronična opstruktivna bolest pluća, urološke bolesti, alergije, gastrointestinalni poremećaji i za simptome Parkinsonove bolesti.

Mozak, istrazivanje, istrazivanje, naucna, nauka, naucno, demencija, Alzheimer

Foto: Pixabay

Među najčešćim neželjenim efektima su konfuzija i gubitak pamćenja, ali nije jasno da li je dugotrajna upotreba povezana sa povećanim rizikom od demencije.

Povećan rizik od demencije izazvan ovim lekovima pokazuje da su za čak 10 odsto onih kojima se dijagnostifikuje demencija krivi antiholinergetici, što znači da se otkrije od 20 do 209 hiljada novih slučajeva godišnje.

Osim ovih lekova, rizik od demencije se razvija i kod osoba koje pate od hipertenzije, dijabetesa, pušenja kod starijih osoba i u slučaju fizičke neaktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA