≫ 

Pedijatar poručuje ženama u Srbiji koje ne žele da doje bebe: "To možda jeste vaš izbor, ali..."

Čini se da je dojenje danas postalo čitava nauka

  • 4

Oko dojenja se uvek diže rasprava. Ženama koje doje zamera se što predugo doje svoju decu, dok se ženama koje ne doje zamera što uopšte ne doje.

U ovoj drugoj grupi žena postoje one koje su i pre rođenja bebe odlučile da neće dojiti svoju bebu iz ličnih razloga.

Znamo da je dojenje najbolji način da hranimo bebu u prvih 6 meseci života dok ne krene da jede čvrstu hranu. Iako će vam svaki lekar i pedijatar reći koliko je važno da beba dobija majčino mleko, neke žene odlučuju da svoje novorođenče odgaje na adaptiranom mleku.

Dojenje, Beba, Bebe, Prehrana beba, Ishrana beba, Formula, Žene, majke, Mame, Bočica, Flašica Kako danas da zabranite nekome da radi šta želi sa svojim telom; Foto-ilustracija: Profimedia

Prim dr sci med Dragana Jevtić, pedijatar i hematolog je za Telegraf objasnila zašto neke majke odlučuju da ne doje:

- Dojenje je lični izbor svake majke, ali u današnje vreme tako nešto morate da im dozvolite. Svako od nas ima pravo da odlučuje o svom telu i o tome šta će da radi, a šta ne. Naše, kao pedijatri je da ih ubedimo da je dojenje najbolja stvar za njihovu bebu iz milion i jednog razloga, ali ako su one izričite u svojoj odluci i silno to ne žele iz raznih razloga, vi to njima ne možete osporiti. Adaptirane mlečne formule koje postoje na tržištu su maksimalno približene majčinom mleku osim što nemaju mogućnost prenošenja majčinog imuniteta i te zaštite koja je važna u prvim mesecima života bebe. S druge strane ta veza koja se ostvaruje dojenjem između majke i bebe je stvarno nešto neprocenjivo, ali kako ćete vi u današnje vreme zabraniti nekome da sa svojim telom radi šta želi.

- Problem je što majke nisu sigurne u količinu i sastav svog mleka i vrlo često ih babice i patronažne sestre ne okuraže da isključivo doje već one za svaki slučaj daju i mlečnu formulu. To je jedno traumatično iskustvo. Mlade majke su maksimalno uplašene kada dobiju bebu i traže da ih neko ohrabri. U inostranstvu se zagovara sistem dojenja bebe na zahtev što znači da beba može da vam bude na grudima 24 sata, što nije rešenje, jer bebe koje stalno sisaju ne stignu da metabolišu i svare ono što su pojele, pa su kod njih grčevi izraženiji.

- Žene koje odbijaju da doje mislim da ne rade to zato što ne žele, već zato što se plaše. Plaše se da li je njihovo mleko kvalitetno i dovoljno količinski za njihovu bebu, pa one koje su posebno motivisane zamolimo da se izmlazaju i izmere svoje mleko kako bi videle koliko mleka imaju u svojim dojkama pre podaja pa ih na taj način smirimo, zaključila je naša sagovornica.

Najveća briga svake majke nakon porođaja je dojenje - da li će mleko krenuti, da li će beba hteti da sisa, da li će imati dovoljno strpljenja i snage da istraje u tome. Ovde pročitajte sve savete vezane za prvih 40 dana nakon porođaja i kako uspešno da počnete da dojite bebu.

(Telegraf.rs/ B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    4. jul 2019 | 17:34

    Ima majki koje bi rado dojile, ali nemaju dovoljno mleka.Slucaj moje cerke koja se pocetkom godine porodila, dojila je bebu jedva dva meseca, uz puno napora, zelje, pila cajeve, jela hranu koja potpomaze nadolazak mleka, ali nije vredelo.Genetika je tu radila, jer i ja nju nisam dojila , tek par meseci, jed nisam imala mleka. A sto je najgore, patronazne basbice su je ubedile da ima dovoljno mleka, tako da je beba dugo sisala, nedovoljno napredovala u prvih par meseci..Od kada je presla na adaptirano mleko, beba je dostigla sve , tezinu, spava bolje, vesela je,sto je najvaznije, zdrava je..Tako da, ako mame osete da nemaju dovoljno mleka, neka idmah predju na adaptirano,bitno je da dete napreduje i raste, i bude zdravo..Eto, mozda ovo iskustvo nekome pomogne.

  • Nina

    5. jul 2019 | 17:13

    Pravda rade majke koje nemaju ni kap mleka? Jel treba da budu odmah osuđene zbog toga? Moja majka nije imala nimalo mleka pre 45 godina kad me je rodila,pa je još onda koristila adaptirane formule.Ja sam svih troje dojila punih 14 meseci jer sam imala mleka za celu mlekaru.Sve je infuvidualno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA