Veterinari upozoravaju da himalajske lampe mogu da budu jako opasne za vašu mačku

Ružičasta so sa himalaja koja gori u vidu lampe jeste lep dekor, a kažu da je dobra i za zdravlje. Međutim, ne i za njihovo

  • 0

Lampe od himalajske soli su pravi hit na Instagramu i ljudi ih masovno kupuju. Priznajemo da su u trendu, ali ne i da su sasvim blagotvorne. Naime, dokazano je da jako utiču na zdravlje vaših mačaka.

Veterinari upozoravaju da "narodni lek" zvani himalajska lampa, koja sadrži ružičastu himalajsku so, može da naškodi mačkama. Naime, ovi vaši kućni ljubimci su skloni lizanju površine lampe, a to može da dovede do trovanja natrijumom.

Ovaj toksin uslovljava bolove u utobi, povraćanje, napade, pa čak i smrt mačke.

Medi Smit sa Novog Zelanda je prošle srede ujutru primetila da joj se "ljubimica" čudno ponaša. Rubu, kako se mačka zove je čudno hodala i držala glavu u neprihvatljivom položaju. Ipak, Medi je mislila da je maci samo hladno, pa je otišla redovno na posao. Kada se vratila kući shvatila je da je Rubino stanje značajno gore, odnosno ona noije videla, nije čula, nije jela, pila.

salt lamps lampa solarna Foto: Pixabay

Brzo su je odveli kod veterinara i kroz nalaz krvne slike je utvđeno da je došlo do trovanja natrijumom, koje je poteklo od unošenja ogromne količine soli što je uslovilo oticanje mozga. Da su samo malo kasnije stigli kod veterinara, Rubi verovatno ne bi preživela.

Mački su date četiri jedinice krvi i kroz nekoliko dana svi neurološki simptomi koje je imala su se povukli.

Veterinar koji je primio Rubi apeluje na sve ljude koji imaju mačke za kućne ljubimce da nikako ne drže lampe od himalajske soli u kući. Naime, ukoliko ste već odabrali da živite sa nekom životinjom odgovorni ste i za njeno zdravlje kao i za svoje.

Nije ovo jedina stvar koja može da naškodi kućnim ljubimcima i zbog toga je važno da proučite kako njihovi organizmi zaista funkcionišu i da se postarate da ostanu zdravi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA