≫ 

Ivani "smrt lepak" eksplodirao u ruci: "Oštetio mi je rožnjaču, pokidao kapak, bol je užasan"

Tubica koju je kupila bila je ispravna i fabrički zatvorena, ali kada ju je otvorila na suncu i naslonila na plastiku u automobilu, ona je odjednom eksplodirala i nastao je pravi pakao

  • 13
smrtni lepak ivana Foto: Privatna arhiva. Pixabay

Visoke temperature predstavljaju problem za naše zdravlje iz više razloga, ali ako ste se pitali kako vam lepak može naškoditi na suncu, donosimo vam priču naše čitateljke Ivane (24) iz Beograda.

Naime, ona je pokušala da sredi svoj retrovizor uzevši "smrt lepak". Tubica koju je kupila, bila je ispravna i fabrički zatvorena, ali kada ju je otvorila na suncu i naslonila na plastiku u automobilu, ona je odjednom eksplodirala i nastao je pravi pakao.

Smrt lepak, oko, povreda Pokidan joj je donji kapak; Foto: Privatna arhiva

- Samo je odjednom sav lepak izleteo iz bočice i završio u mom oku. Osećaj je bio užasan, peklo je i svrbelo. Odmah sam se pribrala i otrčala sa parkinga do stana, gde mi je sestra pomogla. Ona mi je nasilno otvorila potpuno zalepljeno oko, međutim, tek je onda usledio problem, jer se osušeni lepak nalazio u mojoj očnoj duplji - prisetila se strašnog incidenta koji je našu čitateljku mogao mnogo da košta.

Na sreću, njena sestra nije preterano paničila, već je prstima otklonila deo koji je bio osušen. Ivana se umila običnom vodom i odmah su krenule na očno odeljenje.

- Rekli su mi da je dobro što sam odmah došla. Ispirali su mi oko fiziološkim rastvorom, ali rožnjača mi je bila oštećena. Pukom srećom je sve prošlo dobro, odnosno nije mi oštećen vid. I dalje mi nije jasno šta se dogodilo sa lepkom, pa je nastala onakva reakcija - priča naša sagovornica.

ŠTA JE DOVELO DO "EKSPLOZIJE" LEPKA?

- Sigurno je da temperatura može da igra važnu ulogu u ovakvim situacijama, jer se ne preporučuje rad sa lepkom na visokim temperaturama - kaže za "Telegraf" hemičarka, Ivana Đujić.

Ona je dodala i da je vrlo moguće da je neodgovarajuće rukovanje proizvelo incident.

Jedan od razloga zbog kog ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta je doprinelo eksplodiranju tubice, kako kaže Đujić, jeste i to što se u današnje vreme sve manje zna koji su sastavi takvih supstanci. 

Smrt lepak, oko, povreda Umivanjem je pokušala da izvadi osušeni deo lepka iz oka; Foto: Privatna arhiva

OFTALMOLOG NE PREPORUČUJE NIŠTA SEM VODE

- Nasilno otvoriti oko na koje je pao lepak nije baš preporučljivo, jer može da dođe do oštećenja kože ili da se zalepi rožnjača za konjuktivu. Stoga je preporučljiva metoda otvaranja oka, samo onda ako to može da se uradi bez upotrebe sile. Najprostije je ispirati običnom vodom, a onda kroz 15 minuta otići oftalmologu - objašnjava za "Telegraf" oftalmolog Dragoslav Naćić.

Prema njegovim rečima, čak iako količina lepka u oku nije velika i nakon ispiranja vodom deluje da je sve u redu, treba otići doktoru, jer se nikad ne zna do koje mere je lepak ušao i gde je sve završio.

Kako Naćić dalje navodi, pacijenti greše jer misle da lepak lako prijanja za rožnjaču, pa pokušavaju urgentno da razdvoje oko u kućnoj varijanti, ali to nije čest slučaj.

Smrt lepak, oko, povreda Na sreću, nije joj oštećen vid; Foto: Privatna arhiva

- Običan lepak se ne hvata za oko tako brzo kao recimo za papir. Kada dođete kod oftalmologa, on će fiziološkim rastvorom ispirati oko i ukoliko se lepak uhvatio na rožnjaču, štapićem će ga polako ukloniti, uz pomoć mikroskopa, naravno. Jako je važno da se pogledaju unutrašnje ivice kapka, a još važnije biti oprezan sa otklanjanjem lepka, jer svako grubo delovanje može pocepati kapak, iščupati trepavice, a onda morate ići na hirurgiju, što dodatno komplikuje situaciju - kaže Dragoslav Naćić.

On dodaje i da ako nema očne klinike u blizini mesta u kom živite, onda treba otići kod lekara opšte prakse.

Iz njegovog sedamnaestogodišnjeg iskustva, kaže da su incidenti sa lepkom vrlo retki, te da su najčešći problemi sa upadanjem kreča, kiseline ili stranih tela u oko.

VIDEO: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA