≫ 

Ako počne grmljavina dok ste napolju ili u automobilu, ove stvari odmah morate da uradite

Osim što vas može ubiti, može vam napraviti i nepredviđeni trošak

  • 3

S obzirom na to da se u naredna 24 časa u Srbiji očekuju obilni pljuskovi, ali i grmljavina, valja imati na umu kako da se ponašate bez obzira na to da li ste kod kuće ili napolju.

Da li i u sopstvenoj kući treba da se čuvam?

Da!

Kada čujete grmljavinu ne treba da se valjate po podu jer staro srpsko sujeverje kaže da vas tako neće boleti leđa već treba da se štitite, pa čak i u sopstvenom domu.

Naime, udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada ih mogu u potpunosti uništiti - posebno fiksne telefone i televizore.

Zašto se to dešava?

Napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvek isti - on skače i pada, a na te skokove ponajviše utiču udari groma.

Na primer, standardni napon je 220 volti, a uz udar groma on može da skoči do nekoliko miliona volti. A jasno je da elektronski uređaji ne mogu da izdrže toliki napon.

Najbolje rešenje je da odmah isključite sve aparate iz struje, ali i da nikako odmah po povratku struje palite uređaje - sačekajte par minuta da se napon stabilizuje.

Gde najviše udara grom u Beogradu?

Kada je zaštita od grmljavine u pitanju u urbanim sredinama je zbog okolnih gromobrana smanjena mogućnost udara groma, ali je zato povećana u ruralnoj. U Beogradu se najviše treba čuvati na Adi Ciganliji, Koštunjaku i pored rečnih tokova.

Novi Sad, kiša nevreme Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Šta da radim ako se nađem napolju za vreme grmljavine?

- Najčešći udari groma su na usamljenim mestima jer grom traži uvek najvišu tačku, iako to u poslednje vreme ne mora biti slučaj. Međutim, vi za svaki slučaj ako procenite da ste najviša tačka u vidokrugu lezite ili čučnite na zemlju.

- Skupite noge i držite se dalje od utičnice

- Uđite u automobil

- Izbegavajte kišobrane sa metalnim vrhom jer oni posebno privlače grom

Šta da radim ako se nađem u automobilu?

Sasvim ste sigurni, čak iako grom udari direktno u vozilo jer automobil deluje kao Faradajev kavez (zaštita od električnog polja) i usmerava električno pražnjenje oko putnika.

Međutim, treba imati na umu da tokom vožnje pri jakim padavinama praćenih grmljavinom, za parking treba izabrati mesto bez povišenih tačaka, zatvoriti prozore i ostale otvore i ako je moguće uvući antenu. U unutrašnjosti automobila ne dodirivati metalne delove koji su povezani sa karoserijom.

VIDEO: Stravičan udar groma zatresao celu ulicu

(Tara T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baš to

    9. jul 2019 | 20:37

    Ako me ubije, baš me briga za nepredvidjeni trošak !

  • 294

    9. jul 2019 | 22:35

    Zaboravoste mobilne telefone! Da li upotreba mobilnih telefona pri grmljavini nije opasna? Prirodna magnetska polja su unistena nasom modernom tehnikom i telekomunikacijom. Oduvek je bilo munja, gromova, nevremena i vetrova ali ovo sto nam se sada desava, sve je covek izazvao unistavanjem prirode a priroda uzvraca, sveti se za sve unisteno. Bojim se da je ovo samo pocetak, pocetak apokalipse koja tek dolazi.

  • Lozana

    9. jul 2019 | 21:30

    Ako ste u autu, ne dodirujte metalne delove auta/karoserije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA