≫ 

Uvek smo se pitali - da li je opasno da popijemo kafu koja je stajala satima?

Ovaj omiljeni napitak najbolje je popiti odmah, ali da li smemo da ga (bezbrižno) popijemo i nakon dužeg stajanja?

  • 1

Nivo rizika zavisi da li ste pripremili običnu crnu kafu ili ste je možda mešali s mlekom.

Ipak, jedno je sigurno - jutarnja kafa neće imati isti fini ukus ako je budete pili poslepodne.

Ponekad u žurbi dok se spremamo za posao zaboravimo na kafu koju smo skuvali, a kada je ponovno uočimo nakon nekog dužeg vremena, manje-više svi posegnemo za tom šoljicom i ispijemo kafu u trenutku.

Da li je to uopšte zdravo?

Ako je reč o crnoj kafi, možete je popiti bez straha da će to negativno da utiče na vaše zdravlje. Ipak, ta "stara" kafa neće imati isti ukus kao što je imala odmah kada ste je skuvali. Nakon otprilike 30 minuta kafa menja ukus u mnogo lošiji.

kafa Foto: Pixabay.com

Ako mislite da ćete je popraviti zagrevanjem u mikrotalasnoj pećnici, varate se. Činjenica je da mikrotalasna ubija bakterije, no ne znači da ih nužno sve uklanja, a osim toga, ukus kafe neće se promeniti čak ni ako je zagrejete. U slučaju da ipak želite da je ugrejete, preporučujemo podgrevanje na ringli. Tako će kafa ravnomerno da se zagreje i nestaće sve bakterije.

To važi samo za crnu kafu bez mleka. Ako pijete kafu s mlekom, nju nikako ne bi trebalo da pijete nakon nekoliko sati stajanja. Mleko je veoma kvarljivo na sobnoj temperaturi pa čak i pomešano s kafom. Bolje skuvajte novu kafu i uživajte u njenom punom ukusu.

VIDEO: Japanci pravili kafu za hipstere, rezultat je bio očaravajući

(Teleghraf.rs/miss7.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA