Konzumiranje jedne čaše dnevno pića koje svi volimo da pijemo povećava rizik od raka

Istraživanje koje je sprovedeno u Franucskoj pokazalo je da konzumacija čak i male čaše zaslađenih voćnih sokova dnevno povećava rizik od raka

  • 6

Nakon istraživanja koje je pokazalo da konzumacija zaslađenih pića uzrokuje prevremenu smrt, istraživači u Francuskoj sproveli su ovo istraživanje na 100.000 Francuza prosečnog doba 42 godine i pronašli vezu između zaslađenih pića i raka.

Istraživanje je objavljeno u BMJ magazinu, a pokazalo je da dnevna konzumacija 100 ml voćnog soka povećava rizik od raka za čak 50 odsto.

- Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajnu povezanost između konzumacije zaslađenih sokova i rizika od svih vrsta karcinoma, uključujući i rak dojke. Iznenađujuće je to što rizik od oboljevanja od raka imaju i potrošači čistog voćnog soka. To je potrebno dodatno istražiti", rekao je profesor Ian Džonson koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Glavna autorka studije Matilda Tuvier rekla je da su rezultati ovog istraživanja dodati istraživanju koje je pokazalo da je smanjena konzumacija zaslađenih pića veoma dobra za ljudsko zdravlje.

Gazirani sokovi Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

- Ključ je u šećeru koji sadrže ta pića. Konzumacija zaslađenih pića izaziva gojaznost koja je sama po sebi faktor rizika za razvoj raka. Osim toga, tu su i aditivi poput 4-metilimidazola koji se nalaze u napicima boje karamela, rekla je Tuvier.

Sugerisala je da ograničite konzumiranje zaslađenih pića.

- Sva pića, sa šećerom ili bez njega, sigurna su za konzumiranje kao deo uravnotežene ishrane, naveli su iz Američkog instituta za piće.

Ističu kako kompanije za proizvodnju sokova rade na tome da osiguraju više izbora sa smanjenim udelom ili potpuno bez šećera, u manjim pakovanjima, kao i s jasnim informacijama o kalorijama.

(Telegraf.rs/ Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    12. jul 2019 | 16:18

    Sprovedite istrazivanje i na danasnju hranu, rezultati ce biti mnogo gori!

  • Lucy Ch

    12. jul 2019 | 18:34

    Od raka umiru i oni koji su samo jeli voće ,povrće,...,jedino ostaju oni koji ne jedu ništa.

  • Joca

    12. jul 2019 | 19:05

    Rak se hrani šećerom. Ništa novo nisu otkrili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA