≫ 

Evo koliko puta mesečno bi muškarci trebalo da ejakuliraju kako bi se zaštitili od raka prostate

Zdravlje prostate je osetljivo, ali vrlo važno pitanje za muškarce širom sveta

  • 30

Žlezda koja proizvodi većinu tečnosti u spermi je očigledno važna, ali poremećaji u tom području su sve češći među muškarcima starijim od 50 godina. Povećana prostata može da uzrokuje učestalo i bolno mokrenje, a uz sve to rak prostate je treći najčešći rak u Americi.

Dijeta, vežbe i redovni pregledi najdelotvorniji su način da prostata ostane zdrava.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su novu, mnogo prijatniju metodu. U časopisu Evropska urologija, naznačno je da visok nivo seksualne aktivnosti može da smanji rizik od dobijanja raka prostate. U studiji je učestvovalo 32 hiljade muškaraca, kojima su praćene seksualne navike.

Penis, Urolog, Prostata, TAMABEPA

Foto-ilustracija: Foter/abolotnov

Zaključak studije je da kod onih koji imaju veći broj ejakulacija tokom meseca imaju manje šanse da će dobiti rak prostate.

"Otkrili smo da je kod muškaraca koji beleže više ejakulacija mesečno u odraslom dobu manja verovatnoća da će im biti dijagnostifikovan rak prostate. Ova velika studija daje do sada najjači dokaz korisne uloge ejakulacije u prevenciji raka prostate", reako je autor studije.

Istraživači vruju da će vas 21 ejakulacija zaštiti od raka prostate. Naime, istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno imali 33 posto manji rizik od raka prostate.

Razlog tome još uvek nije utvrđen, ali naučnici pretpostavljaju da se ejakulacijama mogu isprati toksini.

Spermatozoid, spermatozoidi

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Naravno, sama ejakulacija neće u potpunosti spasiti vašu prostatu. Stručnjaci kažu da su gojaznost, konzumiranje duvana, prerađena hrana s visokim udelom masnoće i nasledni faktori također činioci koji mogu da dovedu do raka prostate.

Doktor Djems Balh veruje da je zdrava ishrana, stvar kojoj treba težiti kada želite da zaštite svoju prostatu.

- Ako muškarac ne želi da ide na operacioni sto i izbegne rak prostate, on mora da izbegava hranu s visokim udelom masti i toksine iz okoline koji doprinose problemima s prostatom, kazao je Balh.

Uz sve ovo i prestanak pušenja i vežbanje pomoći će vam da se adekvatno zaštitite od raka prostate.

(Telegraf.rs/ Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA