Oprezno se sunčajte, u Srbiji zbog opekotina od sunca ljudi završavaju u bolnici

Koža sve pamti i posledice mogu da se očekuju u narednom pariodu, a ono što je najopasnije su karcinomi kože

  • 1

Svakoga dana lekarima Klinike za opekotine plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS javljaju se pacijenti sa opekotinama koje su zadobili na suncu, ali im je puno i odeljenje intenzivne nege pacijentima sa teškim povredama zadobijenim u požarima, uglavnom dok su palili strnjiku na njivama.

Načelnik Odeljenje za opekotine dr Biljana Čertić kaže da opekotine od sunca najčešće nisu životno ugrožavajuće, ali da zahvataju veliku površinu.

- Od početka leta imali smo značajan broj pacijenata sa opekotinama od sunca. Javljaju se građani koji su izgoreli tokom sunčanja, a imali smo slučaj i spasioca sa bazena koji je zadobio poprilične opekotine - obe potkolenice i stopala, rekla je Čertić za Tanjug.

Solarijum, opekotine od sunca Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Najviše pacijenata ima u dežurstvu, noću, jer tada počinju peckanje, svrab i bol, a kod lekara stižu uznemireni i uplašeni, jer je obično velika površina kože zahvaćena.

Naša sagovornica kaže da su imali pacijentkinju koja se ceo dan sunčala na Adi, na kraju je kolabirala, pala na užareni beton i tako zadobila "kontaktnu opekotinu", koja mora ozbiljnije da se tretira i zahteva hirurško lečenje.

Bilo je primera da im mladići i devojke dolaze sa opekotinama na stopalima, jer su igrali bosi košarku ili odbojku na vrelom betonu.

- Koža sve pamti i posledice mogu da se očekuju u narednom pariodu, a ono što je najopasnije su karcinomi kože, navela je ona.

Danas i sutra u Srbiji se očekuju tropske vrućine, a naša sagovornica apelovala je na sve građane da se odgovorno ponašaju prema ličnom zdravlju i da se ne izlažu suncu u najtoplijem delu dana od 11 do 17 sati.

Osim opekotina od sunca, ima dosta pacijenata koji u Kliniku stižu sa teškim, ozbiljnim povredama zadobijenim u požarima nastalim dok su palili strnjiku.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    26. jul 2019 | 20:36

    Cisto sumnjam da su im stopala izgorela od igranja kosarke po zvizdanu! Proptajte ih ciji su prvo tabani gledali ka nebu a onda onaj koji je bio prvi odozgo ili odozdo svejedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA