Kako izgleda plastična operacija ušiju i koje su kontraindikacije?

Korekcija ušiju može se uraditi onda kada uši dostignu svoju punu veličinu, što je u petoj godini života, a u izuzetnim slučajevima već u trećoj godini

  • 5

Kozmetička operacija ušiju, u medicini poznata kao otoplastika, je procedura koju izvodi plastični hirurg (retko pedijatar hirurg ili hirurg ORL struke) a kojom se menja oblik, veličina ili položaj ušiju.

Najčešći razlog za operaciju ušiju je klempavost (otapostaza) koja pogađa oko pet odsto populacije. Najčešći razlog za klempave uši je nasledni faktor, a ovaj deformitet ne utiče na sluh.

Indikacije za operaciju ušiju

Razlozi za korekciju ušiju su uglavnom estetske prirode, a u ovim siutuacijama ćete se opredeliti da intervenciju i uradite ako su uši:

- velike u odnosu na glavu,

- zašiljene,

- klempave,

- previše udaljene od glave (više od 2 santimetra),

- asimetrične ili neprirodnog oblika

- u slučaju povreda

- ako je pacijent nezadovoljan prethodnom operacijom

Intervencija se uglavnom radi na oba uha, radi postizanja simetrije.

Operacija ušiju Printskrin: youtube/Inside Edition

Kontraindikacije

Od oporavka od bilo koje, akutne ili hronične, bolesti, do operacije ušiju treba da prođe oko dve nedelje. Nema mnogo kontraindikacija kod otoplastike, neke od njih su:

- Teška oboljenja unutrašnjih organa

- Dijabetes

- Hemofilija

Priprema za otoplastiku

Neophodan je pregled plastičnog hirurga koji će uraditi operaciju pre same intervencije. Tom prilikom recite doktoru koju terapiju i suplemente uzimate, da li od nečega bolujete, da li imate neke alergije... Lekar će pre intervencije tražiti i laboratorijsku analizu krvi.

Plastični hirurg će obviti neophodni manuelni pregled ušiju i eventualno napraviti neophodne fotografije.

Kod operacija sa lokalnom anestezijom, pre operacije ne bi trebalo uzimati hranu (5-6 sati pre intervencije).

Pušačima se savetuje da pre i nakon operacije prestanu da puše, kako bi zarastanje rane bilo brže.

Marijan Novaković - doktor, hirurg plastične hirurgije, Foto: Milena Đorđević

Kako izgleda operacije?

Operacija ušiju se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji u ambulantnim ili bolničkim uslovima.

U zavisnosti od izbora tehnike,zavisi položaj reza (kasnije ožiljka). Rez može da se nalazi na poleđini ušiju ili unutar nabora ušiju. Tokom operacije doktor će ukloniti višak kože ili hrskavice tako što će je preklopiti na odgovarajući način i učvrstiti šavovima. Doktor će se tokom cele operaciji baviti preoblikovanjem hrskavice dok se ne postigne željeni estetski rezultat.

Sama korekcija traje između jednog i dva sata i ne utiče na čulo sluha niti će promeniti lokaciju ušiju na glavi.

Oporavak

Nakon operacije, pacijent nekoliko dana nosit zavoje preko ušiju i za to vreme neće moći da pere kosu. Nakon što lekar odredi da pacijent više ne mora da nosi zavoje, noću će morati da nosi labavu traku preko ušiju koja će ukloniti napetosti iz ušiju. Ova traka služi tome da spreči da se uši pomere unapred ako pacijent nemirno spava. Danas su za decu dizajnirane i trake u boji kako bi im ovo iskustvo bilo što prijatnije.

Nakon sedam dana od operacije pacijent se normalno vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Vežbanje se ne preporučuje u prvih 15-30 dana nakon operacije. Pacijent treba da izbegava aktivnosti koje mogu da izazovu traumu ili povredu ušiju tokom oporavka. Za sportove, kao što su ragbi, fudbal i džudo, lekar će preporučiti izbegavanje u roku od najmanje tri meseca, a plivanje u roku od osam nedelja.

Post-hirurška utrnulost može da traje nekoliko nedelja, a blage modrice mogu biti prisutne do dve nedelje. Uši se mogu biti 'ukočene' i nekoliko meseci. Bol, naročito noću, može trajati nekoliko meseci.

Rez se nalazi iza uha, a ožiljak koji nastaje je tanak i zapravo se ne vidi. Vremenom, a pogotovo ako je operacija urađena u detinjstvu, ožiljak će gotovo potpuno da iščezne.

Nakon uklanjanja zavoja, primetićete momentalnu promenu izgleda ušiju.

Cena

U zavisnosti od obima operacija, cena se kreće između 600-900 evra, piše Stetoskop.info.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    28. jul 2019 | 09:16

    definitivno sam za korekciju. i sam sam je uradio pre 30 god. samopouzdanje raste. drugachije izgledash . nebitno je koju frizuru imash ushi stoje gde im je mesto. postoperativno stanje??? tri dana boli u PM. zavoje nosish celu nedelju. 8mi dan skidaju konce . ukoliko se udarish i posle 6 meseci boli. osecaj u celoj shkolci je tek nakon 2 god. normalan. za te 2 god imash uvek osecaj da negde neshto vuche i zateza. naravno manje ili vishe. da li se je isplatilo??? definitivno jeste.

  • Operisao sam

    28. jul 2019 | 01:43

    Kada sam bio u trećem sredmje, imam sada 50 god, voleo bih da nisam . Samo dobar psiholog ako je puka estetika u pitanju. Jer po šavovima u životu sve lakše puca. Jer poale klempavih ušiju u neko životno doba kosa se proredi, stomak poraste,zubi zafale.. i eto je igranka koju samo glava dobija. Estrada molim da ne čita , sadašnja niti buduća a plastičari da ne zamere niti onaj mali procenat koji je od prirode stvarno nateran na korekciju

  • Milos

    27. jul 2019 | 23:36

    Druga slika jahahahahahahaha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA