Učestali lek koji u Srbiji košta samo 170 dinara u Velikoj Britaniji je čak 26.000 dinara!

Nije neretko da ljudi dolaze ovde da ga kupuju

  • 12

Verovali ili ne, lek za hipotireozu koji se u Srbiji može kupiti za nešto manje od 200 dinara uz lekarski recept, u Velikoj Britaniji košta čak 26.000 dinara, odnosno 204 funte.

Šezdesettrogodišnja Jasna iz Vršca kojoj je pre 11 godina dijagnostikovana hipotireoza zbog koje joj je prepisan lek na bazi trijodtironina (T3), hormona štitne žlezde koji je veoma važan je suzbija simptomatiju ovog stanja, poput prekomernog umora, gojaznosti i melanholije.

Međutim, kada se pre tri godine zbog ćerkine udaje preselila u London shvatila je da je ovaj lek tamo i 150 puta skuplji nego u Srbiji.

Masaža vrata, Vrat, Bol u vratu, Lepota, Leđa, Bol u leđima, Štitna žlezda, Limfni čvorovi Foto-ilustracija: Profimedia

Naime, ranije su pacijenti u Britaniji popunjavali formulare koje su predavali lokalnom zdravstvenom sistemu sve dok proizvođači nisu cenu podigli za 4.600 odsto!

- Isti lek je 2007. godine u Britnaiji koštao svega 4,46 funti, što je oko 500 dinara. Nekoliko godina kasnije je skočio na 204 funte! - ispričala je Jasna za "Telegraf".

Zdravstvene službe se pravdaju time da su ih visoki troškovi primorali da više ne pokrivaju pacijente, pa tako oni sada moraju direktno da traže alternativne lekove zbog previsoke cene u apotekama.

Jasna je stoga našla rešenje i dva puta godišnje dolazi u Srbiju gde kupuje ovaj prekopotreban lek koji ovde košta tek 170 dinara.

- Ne dopada mi se ni to što u rodnu zemlju dolazim samo da bih kupila lek, ali nemam drugi izbor. Prošli put sam kupila zalihu za 10 meseci - rekla je.

Lekovi za hormon štitne žlezde T3 su, inače osim u Srbiji, veoma pristupačni na čitavom području Balkana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. jul 2019 | 15:37

    Sad će podići cenu i naši.

  • Deki

    30. jul 2019 | 16:17

    Ako čuje Del boy za ovo stiže sa Rodnijem u nabavku, garant će povesti i Alberta hahahaha!

  • Hana

    30. jul 2019 | 14:11

    Ne, ne treba korigovati cenu, nego ne davati bez zdravstvene knjizice R. Srbije. Sve to mi placamo i imamo primanja kakva imamo, odbija nam se sicijalno i zdravstveno osiguranje, i oni kupuju po ceni po kojoj mi kupujemo. Da li u bilo kojoj zemlji Evrope mi mozemo tako da kupimo bilo koji lek. Ne obavezan je recept.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA