≫ 

Tetovaže, pirsing, seks bez kondoma i introvenozni način drogiranja okidači za hepatitis B i C

Upravo ova dva tipa virusa vodeći su uzroci umiranja u svetu, a po učestalosti su na drugom mestu među zaraznim bolestima, posle tuberkuloze

  • 16

Virusni hepatitis B i C su među najzaraznijim bolestima, a o toj bolesti i zaštiti govorilo se cele sedmice, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Upravo ova dva tipa virusa vodeći su uzroci umiranja u svetu, a po učestalosti su na drugom mestu među zaraznim bolestima, posle tuberkuloze.

U Šumadijskom okrugu 2017. i 2018. zabeležen je manji broj obolelih nego prethodnih godina, a u tom periodu češće su bili zaraženi muškarci.

kondom, seks Pixabay

- Ono što bih ja savetovala, ko god ima neko rizično ponašanje, seksualne odnose bez kondoma, pogotovo intravenski korisnici droga koji menjaju često nesterilne špriceve i igle, da dođu, da se testiraju i naravno da povedu računa o svom zdravlju - rekla je dr Vesna Andrejević iz Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Drogiranje, heroin, špric, vena, Narkomanka, Igla, Heroin, Droga Foto-Ilustracija: Profimedia

Ona dodaje i da veliki rizik izaziva tetoviranje, kao i stavljanje pirsinga.

- Posebno treba skrenuti pažnju mladima, jer su jako skloni da u neproverenim salonima rade tetovaže, pirsinge i nisu svesni da tamo postoji ovaj rizik od inficiranja - rekla je Andrejević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoma

    4. avgust 2019 | 09:39

    Vodeci nacini dobijanja su vezani za medicinske ustanove i nepravilnu sterilizaciju. To bi trebalo da kazu gospoda medicinari, da ne kriju istinu. Ja sam dobio hepatitis b iako nisam nista radio od ovoga sto se nabraja, ali sam imao dve intervencije u bolnici i vise poseta zubarima.S recom, organizam se izborio sa virusom, prosla akutna faza i sada sam ok. Zato nemojte da lazete narod i sebe stitite, zubari i medicinske ustave su izvor vecine zaraza!

  • Alex

    4. avgust 2019 | 07:51

    Pedikir, manikir, kozmetički tretmani u neproverenim salonima, ranijih godina i transfuzije, kao i zubarske ordinacije mogu biti "rasadnici" virusa. Hepatitis B i hepatitis C nisu isključivo vezani za rizično ponašanje. Npr, odeš na pedikir u salon koji nema sterilizator i rizikuješ da zakačiš hep b.

  • Kole

    4. avgust 2019 | 09:44

    Ja nisam cuo da je iko umro od hepatitisa, ali zato u Srbiji svaki dan umre stotinu ljudi od srca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA