Student se požalio na zatezanje u desnom kolenu, a lekari mu ustanovili neizlečivu bolest

Ovo je veoma redak oblik raka koji dobije jedan u milion ljudi

  • 0
Michael Croteau Printskrin: Youtube

Studentu prve godine medicine, Majklu Krotou (21) dijagnostifikovan je pseudomyogenic hemangioendothelioma (PHE), redak oblik kancera posle pogrešnog tumačenja da mu je urasla dlaka na desnoj butini.

Majkl je osetio zatezanje u desnom kolenu i kvadricepsu u toku leta 2017. godine. Mislio je da je razlog ovome što mu je urasla dlaka na desnoj butini.

On i njegova majka, Suzan Vilijams, medicinska sestra, postali su zabrinuti jer je ova izraslina počela da raste, menja boju, i da se čini inficiranom, kad se vratio kući za novogodišnji raspust.

Majkl je otišao dermatologu koji ga je upozorio da je ovo loše i poslao da je u medicinski centar u Dalasu da dobije još jedno mišljenje, u aprilu 2018. godine.

Student je bio potpuno poražen kad mu je, posle raznih pregleda, ustanovljeno da ima redak oblik raka koji utiče na kožu, mišiće i kosti.

Njegov kancer se pretvorio u stotinu tumora koji su se raširili po butnoj kosti, mišićima i tkivima njegove desne butine.

- Mogao sam da ga osetim ispod kože, kao pritisak. Nikad nisam imao uraslu dlaku, ali nisam verovao da bi moglo biti nešto drugo. Kopao sam po tome, ali nisam našao dlaku - rekao je Majkl.

Nijednom nije posumnjao da je rak.

Student se uplašio kad su doktori rekli da razmišljaju o amputaciji, ali su ipak izvršili operaciju. Tumor su počeli da leče eksperimentalnom oralnom hemoterapijom, a ujedno i zračenjem butine.

Iako je Majklov kancer trenutno neizlečiv, cilj njegove hemoterapije je bio da zaustavi širenje tumora.

Sarkoma generalno sporo raste i postoji mali rizik da se raširi kao vatra. Obično ne reaguje dobro na hemoterapiju ili radijaciju.

- Opcije koje su mi predložene su bile amputacija od kuka nadole, ili samo da pratimo i nadamo se da se neće raširiti. Nema leka. Izabrali smo opciju da pratimo - izjavio je Majkl.

- Potpuno je poražavajuće što nema leka za dvadesetogodišnjeg momka koji je tek završio srednju školu. Ne znamo koliko još vremena ima - da li jedan mesec ili šest godina. Trenutno mu prate i tačke na plućima. Uvek će živeti sa kancerom što je veoma teško za našu porodicu. Trudimo se da Majklu obezbedimo najkvalitetniji mogući život - rekla je Suzan, Majklova mama.

Posle više od godinu dana od dijagnoze, Majkl se malo smirio otkako je saznao da se tumori nisu povećali, ali se nisu ni smanjili. Ide na skeniranja svaka četiri meseca.

Uprkos svemu ovome, Majkl je nastavio sa studijama i započeće kurs za medicinskog brata u jesen.

- Čim primetite nešto neuobičajeno na vašem telu, proverite kod lekara. Rana dijagnoza vam može spasiti život - poručuje Majkl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA