≫ 

Ispravka: Deca ne oboljevaju od leukemije zbog roditeljske greške

Na portalu Telegraf objavljen je tekst koji sugeriše da su naučnici otkrili uzrok leukemije, što je informacija koja ne odgovara istini, a na šta je pažnju našem portalu skrenuo portal raskrinkavanje.ba

 • 2

U članku objavljenom na našem portalu 6. avgusta 2019. godine, iznesena je neutemeljena tvrdnja da su naučnici posle 30 godina došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može sprečiti na jednostavan način.

Uz to, u tekstu je sugerisano da su naučnici došli do zaključka da preterana čistoća može da dovede do razvoja ove bolesti, što nije potkrepljeno daljim objašnjenjima.

sakrivanje, dečak, žmurke, Deca, Igranje, Drvo, Priroda Foto: Profimedia/Designpics

Šta su činjenice?

Kako je objasnilo raskrinkavanje.ba u svojoj analizi posvećenoj članku objavljenom na našem portalu, tačan uzrok leukemije nije poznat, ali postoje različiti faktori koji povećavaju rizik od oboljevanja.

Među tim faktorima su porodična istorija leukemije, pušenje - što povećava rizik od razvoja akutne mijeloične leukemije (AML), genetski poremećaji kao što je Daunov sindrom, krvni poremećaji, poput mijelodisplastičnog sindroma, koji se ponekad naziva i “preleukemija”.

Takođe, kako se navodi na medicinskom portalu Healthline, u faktore se mogu uvrstiti i prethodno lečenje raka hemoterapijom ili zračenjem, izloženost visokom nivou zračenja, kao i izlaganje hemikalijama poput benzena.

Devojčica se igra Foto: Pexels/Jessica Lewis

Inače, tvrdnje o građenju imuniteta kod dece kao mogućem načinu prevencije leukemije potiču od britanskog naučnika Mela Grejvsa koji radi na Institutu za istraživanje raka u Londonu.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Guardian 30.12.2018. godine, Grejvs je došao na ideju da kreira piće nalik jogurtu koje bi sadržavalo mikrobe, u nadi da će značajno smanjiti rizik od oboljevanja od leukemije kod dece.

U članku Grejvs objašnjava da je inicijalni okidač akutne limfocitne leukemije genetička mutacija koja se pojavljuje kod jednog od 20 dece.

Akutna limfocitna leukemija uzrokovana je nizom bioloških događaja. Početni okidač je genetska mutacija koja se javlja u otprilike jednom od 20 dece.

- Ta mutacija je uzrokovana nekom vrstom nesreće u materici. Nije nasledno, ali ostavlja dete u riziku od razvoja leukemije u kasnijem životu - rekao je Grejvs.

Da bi došlo do oboljenja, mora se dogoditi još jedan biološki događaj koji uključuje imunološki sistem.

- Da bi imuni sistem mogao pravilno da radi, mora da se suoči s infekcijom u prvoj godini života - rekao je Grejvs.

- Bez tog suočavanja s infekcijom, sistem ostaje nepripremljen i neće raditi ispravno.

Dakle, Grejvs ne navodi da je nerazvijen imunološki sistem jedini niti glavni uzrok leukemije kod dece, niti tvrdi da se leukemija “može sprečiti na jednostavan način”.

Napomena: U prvobitnom tekstu je objavljeno da su naučnici posle više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija koja najčešće napada decu može sprečiti na jednostavan način i da preterana čistoća može da dovede do ove bolesti. Tekst je izmenjen i dopunjen analizom portala Raskrinkavanje.ba. Istovremeno, iz teksta su izbačene sledeće tvrdnje koje su neutemeljene: "Naučnici su nakon više od 30 godina istraživanja došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada decu, može sprečiti na jednostavan način. IFL Science piše da upravo naša opsesija čistoćom ide na ruku razvoju ove bolesti jer sprečavamo imuni sistem deteta da se pravilno razvija. Ipak, ako ne bude bilo izloženo određenim mikrobima do prve godine njihov imunitet se neće dobro razvijati i neće znati kako da se nosi sa infekcijama. Upravo je ovo razlog zašto je čistoća povezana sa raznim bolestima i alergijama. Roditelji danas teže da sve oko dece drže u savršenoj čistoći, ali ne shvataju da deca treba da dođu u kontakt s određenim bakterijama dok odrastaju jer tako jačaju imunitet. Važno je da deca budu u kontaktu s drugom decom, da se igraju u zemlji i prirodi, da budu u kontaktu sa životinjama. Zanimljivo je da u manje razvijenim zemljama gde su deca više izložena mikroorganizmima nije došlo da porasta bolesti povezanih sa slabim imunitetom kao što su dijabetes tipa 1 i multipla skleroza."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Бранислав

  6. avgust 2019 | 10:55

  невиђена глупост...

 • Роза

  7. avgust 2019 | 08:01

  Није глупост. Ја сам зато да не треба бити све претерано чисто и стерилно. Тако ћемо научити организам да се бори. Опет нисам ни зато да деца живе у не хигијенским условима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA