≫ 

Zbog paklenih vrućina može doći do kolabiranja: Evo kako da preživite tropske dane u Srbiji

Srbiju je zahvatio još jedan tropski talas i u narednih nekoliko dana nas očekuju visoke temperature

  • 7

Danas je u Srbiji prema prognozi meteorologa najtopliji dan s temperaturom preko 35 stepeni, a jako je važno da o svom organizmu vodite računa da ne bi došlo do dehidratacije, kolabiranja ili toplotnog udara.

- Svi koji nemaju potrebe da izlaze napolje neka ostanu kod kuće. Posebno oni stariji koji nemaju razloga da idu prevozom. Ovih dana neka završavaju sve poslove prepodne do 10 časova i popodne od 19. Ukoliko morate da boravite napolju obavezno nosite vodu, a ja lično savetujem da u nju iscedite malo limuna jer odlično osvežava. Češće se umivajte i nosite lepezu. Krećite se hladnijom stranom ulice, ako je to ikako moguće, savetuje za Telegraf dr Dragoslava Mišetić.

Vrucina, vrucine u Parizu, Francuska, toplota Foto: Tanjug/AP

Zbog visokih temperatura nemojte da preterujete sa fizičkim aktivnostima. Pijte puno vode, a omiljeni napitak, kafu, svedite na minimum.

Nosite laganu svetlu garderobu od prirodnog materijala, a glavu bi bilo najbolje zaštiti šeširom.

sunce, vrucina Foto: Pixabay.com

Iz kuće danas i narednih dana nemojte da izlazite bez flašice vode i lepeze, a najbolje je da izbegavate da budete napolju od 11 do 16 časova, pogotovu osobe koje imaju zdravstvene tegobe.

Tokom tropskih dana najčešće se dešavaju kolapsi izazvani vrućinama kod starije populacije. Kolaps sam po sebi nije opasan ali se usled iznendnih padova mogu dogoditi povrede i prelomi. Zato je jako važno da se svi pridržavamo zdravstvenih preporuka za ponašanje po vrućinama.

Medicinska literatura građanima, takođe, preporučuje redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak, laganu večeru i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.

Jako je važno da hidrirate organizam, a preporučena doza tečnosti je osam do deset čaša vode na dan.

Preporučuje se i češće provetravanje prostorija i njihovo zatamnjivanje, upotreba klima uređaja, ali tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sobe u kojoj se boravi ne bude veća od 7 stepeni.

TUSIRANJE NA STRANDU, Vrućina, vrelina, visoka temperatura, visoke temperature, hlađenje, rashlađivanje, voda, osveženje, topao dan, sunčano, toplo, sunce Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Saveti za brzo rashlađivanje:

- Ukoliko stopala i zglobove potopite u rashlađenu vodu, vrlo brzo ćete se rashladiti i osetiti olakšanje

- Jako je važno da duboko dišete na nos i izbacujte vazduh na usta. Tako zapravo osvežavate organizam

- Ukoliko omiljeno mleko za telo ili losion stavite u frižider kasnijim nanošenjem rashladićete i osvežiti telo na najbolji način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    7. avgust 2019 | 16:18

    Ko te je savetovao kad si bio mali? Tvoji roditelji nisu imali klimu u svaku sobu, u selu se ručno žnjelo, igrali smo se kraj reke i na ulici pa ceo dan... Šta plašite narod i stalno kukumavčete, "kako ćemo, kako ćemo".

  • 👵🏻

    7. avgust 2019 | 15:21

    Dajte slike sa Ade da se potpale napaljenkovići

  • Leglo

    7. avgust 2019 | 17:15

    Kad počinje leto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA