Tradicionalna kineska medicina uskoro na VMA, srpski doktori će lečiti akupunkturom

Još jedna novina za zdravstveni sistem Srbije

  • 4

U planu je da Centar za tradicionalne kineske medicine, koji će praktikovati akupunkturu, bude otvoren na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA).

- Ideja tradicionalnog kineskog centra za medicinu je nastala u međusobnim kontaktima sa kolegama iz Kine i o tome se već neko vreme polemiše, da bi se priča ove godine posebno intenzivirala. Nedavno je dolazila jedna kineska delegacija, pa smo imali razgovor na tu temu na kom su usaglašeni određeni stavovi. Memorandum o razumevanju za otvaranje centra u kom su naznačene uloge jedne i druge strane trebalo bi u septembru da bude potpisan - izjavila je dr Zorica Brdarski, načelnik Odeljenja za međukliničku rehabilitaciju na VMA.

Vojnomedicinska klinika VMA na Banjici, bolnica Foto: A. Nalbantjan

Prema njenim rečima, za Centar je predviđen prostor u okviru Vojnomedicinske akademije koji tek treba srediti i opremiti, a biće obezbeđen i stručni kadar.

- U Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju svi lekari su završili kurs iz akupunkture i stručni su da se bave tom delatnošću, dok se nas petoro time bavi godinama. Što se tiče Kine, voljni su da nam pomognu u pogledu opreme i naše dodatne obuke, a mi smo zainteresovani za specifičnije kurseve pošto osnovni kurs već svi završili - napominje Brdarski.

Ona kaže da na VMA koriste različite tipove akupunture. Najpoznatija je akupuntura tela koja podrazumeva da se bodu tačke na 20 regularnih kanala, određenim redosledom i kombinacijom.

Akupunktura, kineska medicina, alternativna medicina, ljudsko telo Ilustracija: Foter/H is for Home

- Postoji i mogućnost da se radi i aurikuloakupunktura, tj. ušna školjka ima određene zone koje odgovaraju našim unutrašnjim organima, odnosno našim delovima tela. Uvo je mala hologramska projekcija celog organizma. Određene tačke koje stimulišete u uhu, deluju na funkciju organa koji je tu projektovan. To može da se radi iglom - malim, trajnim iglicama ili zrncima za akupresuru - objašnjava Brdarski.

- Treći vid koji se koristi u našem zdravstvu je skalp-akupunktura koja podrazumeva poseban princip stimulacije gde se nadražuju određena polja na skalpu koja se nalaze u projekciji iznad moždane kore koja odgovara motornoj senzornoj kori, centru za govor, centru za vid itd. To se koristi kod pacijenata koji imaju cerebralnu paralizu u cilju smirivanja neželjenih pokreta i poboljšanja koordinacije. Koristićemo i elektroakupunkturu - to su aparitići sa strujom malog intenziteta koja ima različite frekvencije. Igle se stave na akupunkturnu tačku, pa se zakače elektrode i one vibriraju i dodatno stimulišu određenu tačku - završava Brdarski, a prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    8. avgust 2019 | 15:26

    Eminentnu stručnjakinju Brdarski , pošaljite u Kinu i da ostane tamo a nama dovedete prave lekare koji su humani i znaju svoj posao.

  • Milica

    30. avgust 2019 | 16:13

    Odavno je trebalo tako nesto kod nas ali da stvarno budu pravi strucnjaci. Oni koji to rade godinama . Akupunkturu nikako ne mogu da rade priuceni lekari.

  • Sta

    30. avgust 2019 | 16:06

    Kakva Akupunktura ? To ne leci nista ! To je zabluda, Samo trenutno smanjuje bol i to je sve,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA