• 2

Nisu večne! Naočare za sunce imaju rok trajanja, i evo kad prestaju da vas štite

Nošenje naočara za sunce bez UV zaštite opasno je kao i da ih uopšte ne nosite

  • 2

Uložili ste poveći iznos u kvalitetne naočare za sunce i možda mislite kako ste sada mirni duže vreme. Međutim, potrebno ih je zameniti novim kako biste sačuvali vid, pokazalo je najnovije istraživanje.

Brazilski naučnici sa Univerziteta Sao Paulu otkrili su da nakon dve godine korišćenja naočara za sunce stakla izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca.

Za vreme nošenja naočara, sunčevi zraci postepeno oštećuju stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da je prosečno trajanje zaštite od sunca dve godine. Zato, svake dve godine treba da zamenimo naočare za sunce, ili barem stakla.

naočare za sunce, nebo, zaštita od sunca

Foto-ilustracija: Foter/Németh Szilvia

Nošenje naočara za sunce bez UV zaštite opasno je kao i da ih uopšte ne nosite. To se događa zato što se zenice oka pod zatamnjenim staklima šire i sunčevi zraci lako prodiru u oko. Posledice koje UV zraci mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnjače, kao i oštećenje žute mrlje, koja je odgovorna za središnji vid oka.

Pazite na oči mališana

Sunce takođe doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem naočara za sunce s UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte. Takođe, naočare za sunce treba da nose i deca i starije osobe, zato što su njihove oči izrazito osetljive na oštećenja koja izazivaju UV zraci.

Kupanje, deca, naočare za sunce, guma za plivanje, bazen

Foto: Pixabay/Pexels

Najbolji primer negativnog uticaja sunčevih zraka na oči zabeležen je u Indiji, koja ima najveći broj slepih osoba u svetu upravo zbog izlaganja očiju štetnom uticaju UV zračenja bez ikakve zaštite.

Mališanima je, baš kao i odraslima, neophodna zaštita od sunca, naročito ako uzmemo u obzir da oni provode mnogo više vremena na otvorenom od odraslih. Utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme s vidom te je potrebno zaštititi ne samo oko, već i osetljivu kožu oko oka.

VIDEO: Koliko nam vid oštećuju naočare sa pijace i gledanje u ekran telefona

(Telegraf.rs/net.hr)

Komentari

  • Grga Pitić

    Dobro, šta je taj što je to izjavio preduzeo da se vidi datum proizvodnje na deklaraciji..?!

  • Miki

    OVO VAŽI ZA NAOČARE OD 3E. CARERA, FISCHER REYBAN,CARTIYE...SU VEČNI

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima