• 4

Otkriće izazvalo paniku: Test koji sa 80% sigurnosti utvrđuje kada ćete umreti

Jedan vrlo jednostavan test može vam doneti najbolju ili najgoru vest.

  • 4

Ako ste se oduvek pitali kada će vam doći “sudnji dan”, naučnici su izumeli test koji sa više od 80% sigurnosti predviđa da li ćete i od čega umreti u narednih 10 do 16 godina.

U istraživanju sprovedenom u Nemačkoj učestvovalo je više od 44.000 ljudi starosti od 18 do 109 godina. Analizom uzorka krvi izdvojeni su biomarkeri povezani sa imunitetom, kontrolom glukoze, krvnim pritiskom, cirkulacijom i generalno upalnim procesima u telu.

Na osnovu ovih biomarkera stručnjaci dobijaju vrlo preciznu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta, a rezultati kojima raspolažu omogućavaju im da procene njegov životni vek, odnosno kolike su šanse da u naredne dve do 16 godina pacijent umre.

Zbog preciznih podataka o vremenu i uzroku smrti, prva reakcija javnosti na ovo revolucionarno otkriće (koje je još uvek u fazi ispitivanja) bila je užasan strah i panika, međutim, njegova svrha zapravo je sasvim suprotna.

Srce, bolesti srca, lekar, kardiolog, doktor

Foto: Profimedia

Poenta ovih analiza nije procena rizika od smrti, već prevencija iste.

Naučnici veruju da će uz pomoć novootkrivenih biomarkera uspeti na vreme da detektuju potencijalna oboljenja i spreče razvijanje bolesti, a samim tim i smrtni ishod.

Za sada, test se pokazao najsvrsishodniji kod pacijenata koji boluju od povišenog pritiska, holestoerola i triglicerida, osoba sa bolestima srca, kao i obolelih od različitih vrsta kancera.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Pera Kojot

    Kad bi meni izvadili krv za ovoj test rekli bi da sam umro juce!

  • Mihailo

    Jednom se mora zivot zavrsiti a medicina danasnja u najvecem broju obolenja samo produzava muku bolesnima.Od nekih bolesti ne treba da nas lece jer se umire sporo i u najtezim mukama.Leciti samo izlecivo.

  • buzga

    mnogo lupetanja kao i obično od nemaca.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima