• 12

Srbija na udaru ambrozije: Alarmantno visoka koncetracija polena, problemi sa alergijom sve češći

U većini mernih mesta koncetracija polena u vazduhu je čak do deset puta iznad graničnih vrednosti

  • 12

Koncentracije polena ambrozije su u porastu u većini mesta u zemlji gde se obavljaju merenja, iako su dugogodišnja iskustva pokazala da ova biljka ima najveću produkciju polena početkom septembra.

Mnogi već osećaju simptome alergije, a to pokazuju i stalni pozivi Beograđana prethodnih dana, a i po informacijama alergologa, ordinacije su prepune, kažu za Tanjug u Agenciji za zaštitu životne sredine.

alergija, allergy, Ambrozija, alergija, polen,

Foto-ilustracija: Profimedia, pixabay.com

U većini mernih mesta izmerene su povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do 10 puta iznad graničnih.

Vrednosti polena ambrozije iznada graničnih vrednosti nisu bile jedino u Vranju, Čačku, Zaječaru i na Zlatiboru.

- Na Novom Beogradu izmereno je 674 polenovo zrno u metru kubnom vazduha, što je veoma visoka koncentracija za osobe koje su alergične na polen ambrozije - kaže rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Sezona cvetanja svih korovskih biljaka traje do prvih dana novembra, ali od oktobra se očekuje pad dnevne koncentracije ovog alergenog polena, navodi Mitrovićeva. Najviše su ugroženi Vojvođani zbog žitnica, budući da se posle žetve pšenice ova korovska biljka veoma brzo razvija na oranicama koje nisu adekvatno obrađene i tretirane. Takođe, ovaj invazivni korov se raširio i u Šumadiji. Vrednosti ovog polena znatno su povećane i u Valjevu.

allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, polen, prehlada

Foto: pixabay.com

- U Beogradu su takođe znatna prekoračenja dnevnih vrednosti, što pokazuju i stalni pozivi sugrađana, a i po informacijama kolega alergologa, prepune su ordinacije - kaže Mitrovićeva.

Lekari savetuju da bi oni koji su alergični već trebalo da uzimaju svoju terapiju, a najčešće su to antihistaminici i sprejevi za nos.

Tipični simptomi su suzenje očiju, svrab kože, nosa, grla, zapušn nos, učestalo kijanje, kašalj, umor, malaksalost...

ambrozija

Foto: Pixabay.com

Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijarde zrna. Alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    U centru Šumadije u mom gradu čitave plantaže ambrozije.Oko stambenih zgrada,igrališta za decu,na par metara od komunalne službe.A ta ista služba neće ni vrzinu pored sopstvene zgrade da potkreše.A za ambroziju se proglašavaju ne nadležnim.

  • 👵🏻

    Napišite da Ambrozija dođe kao zamena za Marihuanu ima da nestane dok ste rekli keks

  • Dak

    Madjarska je jednostavno resila taj problem.Oni vec godinama otkupljuju biljke izvadjene iz korena.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima