≫ 

Ovo je najvažniji zub u vilici: Evo zašto je poseban i zašto zubari odbijaju da ga vade

Šestica je po mnogo čemu poseban zub u vilici. Prvi se kvari i vrlo je specifičan po izgledu

  • 6
Zubi, molari, kutnjaci Ilustracija: Nikola Jovanović

Zub šestica ima izražene jamice i fisure (udubljenja, useke) gde se najčešće zadržava hrana. Baš zato je podložan stvaranju karijesa koji brzo zahvata gleđ, ali i dublje delove zuba.

Zašto je zub šestica najvažniji zub u našoj vilici?

Šestica svojim položajem definiše i čuva međusobne kontakte gornjih i donjih zuba, položaj zuba u vilici. Ukoliko se desi da se ovaj zub izvadi pre vremena remete se svi svi pomenuti faktori u vilici.

teeth-zubi usta Foto: pixabay.com

O važnosti ovog zuba i njegovom čuvanju još od momenta nicanja za "Telegraf" govorila je doktorka stomatologije Tamara Vranić.

- Prvi stalni molar ili šestica niče između pete do sedme godine života. To je prvi stalni zub, zub koji nema svog supstituenta, odnosno ne menja nijedan mlečni zub. On predstavlja najvažniji zub za razvoj i funkciju organa za žvakanje, jer stabilno podupire vertikalnu dimenziju lica i strukture viličnog zgloba. Osim toga on utiče na pravilnu poziciju svih ostalih stalnih zuba.

- Mineralizacija prvog stalnog molara se odvija oko rođenja i u prvoj godini života – u periodu koji karakteriše najbrži rast i razvoj deteta. Smatra se da je ovaj zub, od svih zuba najviše izložen nastanku karijesa. Karijes se pojavljuje na griznoj površini, najčešće u prva 24 meseca nakon nicanja, jer se sazrevanje i poslednja faza mineralizacije gleđi odvija u tom periodu.

A važna je ujedno i zaštita zuba ovih zuba tokom života.

- Sa ciljem zaštite površine gleđi zuba od delovanja kariogenih agensa i sprečavanja razvitaka karijesa primjenjuje se profilaktička metoda zalivanja fisura koja je pokazala vrlo veliku efikasnost u redukciji karijesa. Po najnovijim istraživanjima zubi kojima su zalivene fisure imaju 80 odsto manju verovatnoću od nastanka karijesa. Fisure prvih molara bi trebalo zaliti u prvoj godini po nicanju zuba!

Ipak, najvažnija je oralna higijena zuba, koja mora da bude redovna i detaljna već od nicanja prvog zuba u vilici. Roditelji moraju da stvaraju zdrave navike kod dece, koje će se dalje nastaviti u njihovom zrelom životu.

- Da biste osigurali zdravlje svojih zuba neophodne su redovne posete stomatologu kao i redovno i pravilno održavanje oralne higijene - zaključuje naša sagovornica Tamara Vranić u razgovoru za "Telegraf".

VIDEO: Kod ovog seksi stomatologa iz Beograda pacijentkinje dolaze bez straha

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica D.

    26. avgust 2019 | 17:04

    Ja imam 53 godine i imam sve zube, samo imam krunu na jednoj šestici. Imam dvoje odrasle dece.

  • Danijel

    26. avgust 2019 | 14:29

    Ja imam 29 zuba. Izvađene tri šestice. 😊 A i četvrta je u lošem stanju. 😏

  • Vesna Tasić

    26. avgust 2019 | 17:49

    Na moju zalost i nemarnost nemam donje dve šestice i zato sada mnogo ispastam stradao mi je zeludac iz razloga sto nemogu da kvalitetno sazvaćem hranu zato sam moju decu od prvih zubica vodila stomatologu ja iskreno i sada imam strah kada odem ali moja stomatolog divna Tanja Petrović to zna i zna kako da se postavi prema meni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA