Banane pomažu kod oboljenja koja pogađaju najveći broj Srba

Postoji razlog što ih naš teniski as Novak Đoković uvek "gricka" u pauzi između setova

  • 4

Bogate hranljivim materijama, ispostavile se da su banane blagotvorno deluju na brojen zdravstvene tegobe. Obilje kalijuma koje ova voćka sadrži podiže nivo energije više od bilo koje namirnice i  sprečava grčeve u mišićima, pa nije čudo što je naš teniski as Novak Đoković uvek "gricka" u pauzi između setova.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Banane imaju široku primenu u kulinarstvu zahvaljujući specifičnom ukusu i strukturi, a svoje mesto su pronašle u brojnim slatkim i slanim receptima.

Istina je da su na lošem glasu u dijetalnim režimima ishrane zbog nešto veće kalorijske vrednosti, ali imajući u vidu benefite ovog voća, prosto iznenađuje što što ih ne jedemo svakog dana.

Jedna strudija se pozabavila ovim pitanje pa je sprovela eksperiment u kojem su isptitanici svakodnevno jeli po dve banane u periodu od dva meseca. Rezltati do kojih su došli bili su sjajni. 

Prvo pogledajmo koliko dve banane iznose u nutritivnom smislu:

- 210 kalorija

- 900 mg kalijuma

- 2  g dijatalnih vlakana

- 28 g šećera

- 6 g proteina

- 2 % vitamina A

- 34% vitamina C

- 2% gvožđa

- 40% vitamina B6

- 16% magnezijuma

Kada svakog dana u organizam unesete ovu količinu hranljivih materija, sprečićete pojavu i smanjiti rizik od bolesti koje najviše pogađaju Srbe.

Banane Foto: Pixabay

Krvni pritisak

Zahvaljujući kalijumu koji, a mnogi to ne znaju, igra vitalnu ulogu u očuvanju ćelija našeg organizma, regulisaćete krvni pritisak ali i nivo šećera u krvi. Kalijum vodi računa o lučenju insulina, a samim tim reguliše i nivo glukoze u krvi.

Kancer

Ishrana voćem i povrćem preventivno deluje na pojavu kancera. Poenta je što ovako telu obezbeđujete dovoljnu količinu nephodnih nutrijenata, a bez "štetnih" aditiva poput soli, šećera, konzervanasa... Vitamin C, koga banana ima u obilju, ključni je faktor u borbi protiva kancerogenih slobodnih radikala.

Srčana oboljenja

Poslednje studije su pokazale da su ljudi koji unose minimum 4.069 mg kalijuma dnevno smanjili rizik od smrti izazvane ishemijskim bolestima srca za 49%, i to u odnosu na one čiji dnevni unos je iznosio 1.000 mg. Osim toga, vlakna, vitamini B6 i C jačaju srce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRNi

    30. avgust 2019 | 14:40

    Privijanje sveže kore banane na obolele zglobove daje dobar efekat. Lično sam se uverio na svojim kolenima.

  • Zika motika

    30. avgust 2019 | 15:31

    Imam i ja bananu za lečenje...

  • Valjevo

    30. avgust 2019 | 16:37

    pa zato i jesu skupe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA