Non-stop se osećate pospano i umorno? Evo koja bolest može da se krije iza neprestanog zevanja

Sve pripisujete umoru?

  • 0

Spavali ste osam sati prethodnu noć, ali ne možete da objasnite zašto se osećate toliko pospano i na poslu zevate ceo dan?

Rani simptom Alchajmerove bolesti može biti upravo neprestano zevanje u toku dana.

Do ovog zaključka došli su istraživači Univerziteta u San Francisku, koji su naveli da su regije u mozgu koje su zadužene za pospanost i zevanje, upravo one koje pogađa Alchajmerova bolest.

Rezultati nove studije pokazuju da ove regije zbog Alchajmerove bolesti mogu dovesti do oštećenja proteina Tau koji će izazvati preteranu pospanost, posebno kada je sa snom sve u redu.

Pacijenti koji su već oboleli od Alchajmerove bolesti imali su mnogo veći broj proteina Tau i čak 75 odsto manje neurona u tri regije mozga zadužene za pospanost.

- Neverovatno je kako se vidi jedna prava mreža. To znači da mozak nije imao način da nadoknadi štetu jer se ove ćelije uništavaju gotovo istovremeno - objašnjava autor studije dr Džun Oh i dodaje da je mreža koja okružuje osećaj za pospanost posebno ranjiva na Alchajmerovu bolest - Moramo da produbimo ovo istraživanje kako bismo shvatili zašto se to dešava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA