≫ 

Jedna tableta ekstazija može da ubije dete: Evo šta se dešavalo u telu mališana iz Novog Pazara

Samo jedna tableta je dovoljna da predozira dete

  • 9
Deca ekstazi, ekseri, droga

Foto: Shutterstock

Nakon što je osumnjičeni P.D. iz Novog Pazara dečaku i devojčici od 3 i 6 godina dao opojnu drogu ekstazi, mališani su hitno zbrinuti u bolnici, a njihov stric je lišen slobode.

Ekstazi je halucinogena i ujedno stimulativna droga i kao takva nikako ne bi smela da završi u organizmu mališana. Jedna talbetica kod odraslih ljudi izaziva talas dobre energije i sve osećaje čini mnogo intenzivnijim - bilo da su oni dobri ili loši. Dejstvo uglavnom traje do šest sati.

Međutim, ono o čemu se manje priča jeste činjenica da se radi o jednoj od najopasnijih droga na svetu. Osim što rapidno ubrzava rad srca i izaziva dehidraciju, smetnje u vidu, toplotne talase i mučninu, mnogi korisnici se od nje osećaju anksiozno, konfuzno, paranoično, kao da neko želi da ih povredi ili planira zaveru protiv njih.

Čim ekstazi kreće da deluje telo počinje naglo i veoma opasno da se zagreva zbog nemira koji konstantno osećate. Upravo to može dovesti do otkazivanja bubrega, jetre, oštećenja srca, pa konačno i smrti. U težim slučajevima izaziva epileptične napade, oticanje i trajno oštećenje mozga.

A ovo sve važi za odrasle.

Međutim, šta se dešava kada dete proguta ekstazi?!

Ponajviše zbog svoje veličine deca mnogo brže i intenzivnije apsorbuju sadržaj droge. U svetu postoji čak nekoliko slučajeva dece koja su preminula nakon konzumacije ekstazija.

Uglavnom su u pitanju deca koja su slučajno pronašla tabletice ili kojima je neko dao.

Dete, ekstazi pilula

Foto-ilustracija: Shutterstock

Mala deca pod uticajem ekstazija u velikom broju slučajeva dobijaju epileptični napad jer se samo jedna tableta droge u odnosu na njihovu veličinu smatra predoziranjem.

Otežano disanje, sinusna tahikardija sa preko 150 otkucaja srca u minuti, visok krvni pritisak i povišena temperatura su takođe prvi simptomi koji će se javiti kod deteta.

Dete mora odmah biti prebačeno u bolnicu gde se ekstazi izbacuje iz tela infuzijama, pa čak i terapijom kiseonikom sa visokim protokom, dijazepamima, paracetamolima i lorazepamima.

U svemu tome lekari moraju da obrate pažnju i na disajne puteve jer može doći do pojačane sekrecije koja može izazvati gušenje kod deteta.

Dečak i devojčica iz Novog Pazara koji su progutali ekstazi se nisu osećala dobro nakon čega su hitno primljeni u Zdravstveni centar Novi Pazar.

Prema još nepotvrđenim informacijama, mališani su jutros u stabilnom zdravstvenom stanju.

VIDEO: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje:

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    4. septembar 2019 | 12:53

    Strasno, sta reci za ovako nesto..covek ostanenem,uneverici,s osecajem zebnje,straha, jeze,grozote..Zasto nauditi bilo kome, a kamoli deci.!!!???

  • Jelana

    4. septembar 2019 | 13:11

    Bolesnik,neznam sta bih mu uradila,strasno ja imam dete od pet godina da njemu neko tako nesto uradi ubila bih ga. Dozivotna robija za monstruma.

  • Ana

    4. septembar 2019 | 13:15

    Imam decake od 3 ipo i godinu ipo i da im neko nesto uradi ne znam sta bih mu napravila...ovo je uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA