Šta je prvo što morate da uradite ako vam pukne kondom usred seksualnog odnosa?

Pilula i profilaksa

  • 17

Neželjena trudnoća i polno prenosive bolesti rizici su koje prihvataju sve seksualno aktivne osobe, a moguće ih je značajno smanjiti uz odgovarajuću zaštitu. Kondomi se ističu kao jedno od najjednostavnijih rešenja koje štiti osobe od oba problema, pa im se mnogi okreću.

Međutim, prava panika nastaje kada kondom usred seksualnog odnosa pukne - šta onda?

Profesorka Kristejn Brenan u magazinu "Tonic" pucanje kondoma uporedila je s manjim kvarovima automobila i objasnila da iako verovatno neće doći do velikih problema, bitno je biti siguran da nije došlo do prenosa bolesti ili trudnoće.

- Na trudnoću i virus HIV-a potrebno je reagovati u okviru od 72 sata. Unutar tog vremenskog okvira dozvoljen je plan B odnosno pilula za dan posle ili profilaksu kako bi se sprečila zaraza HIV-om.

Brenan tvrdi da je transmisija HIV-a veliki rizik nakon 72 sata, ako osoba koja ga prenosi ne uzima terapiju.

Strah od mikroruptura na kondomu odnosno minijaturne rupice kroz koje virusi mogu proći nije opravadan.

Brendanova dodaje da je za "infekciju HIV-OM potrebna veća količina zaraženog sekreta, ali kondomi nas ne štite u potpunosti".

Bilo da koristite kondom ili ne, lekarka naglašava da je higijena izuzetno važna i da bi trebalo mokriti nakon svakog seksualnog iskustva.

- Piškite kako biste očistili mokraćnu cev i otvorili je, te na taj način sprečili infekciju mokraćnih puteva - zaključuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    5. septembar 2019 | 06:29

    Ako su oboje zdravi a pukne kondom tokom sexa , neka razmišljaju hoće li krevetac biti plave ili roze-ljubičaste boje 😅 !

  • 534

    5. septembar 2019 | 07:17

    Naći kuma.

  • Dusan

    5. septembar 2019 | 07:54

    Nastaviti do kraja...pa onda videti sta posle:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA