≫ 

Slatka riznica zdravlja: Grožđe čini čuda kod teških bolesti koje pogađaju najveći broj Srba

Kardiovaskularne bolesti, kancer i dijabetes spadaju u tegobe koje pogađaju najveći broj stanovnika Srbije, a evo kako vam ovo popularno sezonsko voće može pomoći da ih sprečite

  • 1
zena-grozdje-foto-pixabay Foto: Pixabay

Sezona je grožđa, a ove sočne plave i zelene bobice su prava mala riznica zdravlja. Iskoristite benefite ovog voća koje vam može pomoći da sprečite neke od najopasnijih bolesti

Sprečava bolesti srca

Grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Neki sastojci kojima obiluje poboljšavaju regulaciju krvnog pritiska i smanjuju upale izazvane oksidativnim stresom, odnosno disbalansom slobodnih radikala i oksidantata u telu, poboljšavaju cirkulaciju i štite vaskularni sistem.

Srčani udar, Infarkt, Bolesti srca, Srce, prostitutka Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/nokhoog_buchachon

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Ispostavilo se da prirodni fenol po imenu resveratrol, a kojim grožđe oboluje, u velikoj meri poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi i to tako što ubrzava sagorevanje ugljenih-hidrata. Dobro regulasan šećera u krvi u velikoj meri smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

Odlična preventiva kod određenih vrsta kancera

Voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno deluje kod određenih vrsta kancera, pokazale su brojne studije. Zapravo, uloga antioksidanata jeste da štite ćelijski DNK, smanjuju oksidativni stres (disbalans slobodnih radikala i oksidanata) i ublažavaju procese u telu koji utiču na rast i razvoj tumora.

kancer Foto: Pixabay.com

Pomaže mršavljenje

Nasuprot uvreženom mišljenju da su kalorične, ove slatke bobice zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Jedna šolja grožđa ima svega 100 kalorija. Zahvaljujući prirodnom fenolu resveratrolu pokreću se određeni procesi u organizmu koji pospešuju metabolizam, a samim tim i smanjenje telesne težine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA