• 1

Pogledajte se u ogledalo jer se rani znak jedne od najtežih bolesti na svetu krije u vašem oku

Od toga koliko se brzo širi šarenica oka u trenutku kognitivnog napora može biti ključ za rano otkrivanje Alchajmerove bolesti.

  • 1

Alchajmerova bolest može da pokaže prve nagoveštaje decenijama pre zvaničnih simptoma bolesti. Upravo proučavanje tih znakova, može nam pomoći u odlaganju njenog razvoja.

Tako ispitivanje dužice oka može da pomogne u tome, ako je sudeći prema rezultatima naučnika Medicinskog fakulteta u San Dijegu.

Merenje koliko brzo se širi šarenica (dužica) oka u trenutku kada se izvode testovi znanja ispostavilo se da može biti ekonomičan, ali i najmanje invazivan metod da se prati da li postoji povećana mogućnost razvijanja Alchajmerove bolesti.

Studija se fokusira na dužici, jezgru nekoliko hiljada moždanih neurona koje je glavno mesto neurotransmitera i povezano je sa regulacijom stimulacije i kognitivnim funkcijama. Upravo se tu nalazi protein Tau koji se smatra ranim biomarkerom Alchajmerove bolesti.

Dakle, prečnik šarenice može nam dosta reći - pa, što je teži zadatak za mozak, tako će se šarenica širiti.

Inače, u prošlom istraživanju otkriveno je da su odrasli sa blažim kognitivnim oštećenjima testove znanja zaista imali proširenje šarenice i ulagali veći napor u odnosu na zdravu osobu.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima