• 0

8 najčešćih pitanja o zdravlju koje Srbi postavljaju Guglu: Evo šta nas najviše zanima

A umesto Gugla odgovoriće vam dr Đorđe Jevtović

  • 0

Prema najnovijim podacima, Gugl svakog minuta dobije oko 70 hiljada pitanja u vezi sa bolestima, simptomima, zdravljem, pregledima, lekovima, odnosno više od milijardu dnevno.

I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je Stetoskop odlučio da pomogne - lekari i stručni saradnici odgovaraju na najtraženija pitanja na Guglu.

Pitali ste Gugl o virusima, a odgovara profesor u penziji, infektolog Đorđe Jevtović.

Kako izbaciti HPV iz organizma?

Kod imunompetentnih može doći do spontanog izlečenja, što je retkost kod imuodeficijncija. Hronične infekcija nekim tipovima HPV imaju i onkogeni potencijal. Svima se savtuje vakcincija posebno je važno protiv tipova 16 i 18, koji najčešće imaju onkogeni pozencijal.

Kako se prenosi stomačni virus?

Fekalno-oralno (prljavim rukama).

Kako se prenosi Koksaki virus?

Svi entrovirusi se prenose fekalno-oralno.

Zašto virusi nisu živa bića?

Virusi su sposobni da se razmnožavju imaju mehanizme prenošenja na nove osetljive domaćine i stoga jesu živa bića. Imaju i mutagene sposobnoti, lako se prilagođavaju i zato preživljavaju hiljadama godina.

Zašto izlaze virusne bradavice?

One su jedna od kliničkih manifestacija HPV. Razmnožavanje virusa u površnom sloju epitela izaziva promene koje se nazivaju bradavicama.

Koliko traje virus gripa?

Tokom oko 3-5 dana virus gripa se razmnožava i uništava trepljasti epitel respiratornog trakta, kada je patološki proces završen; potom biva eliminisan. Antivirusna terapija je efikasna samo ako se počne u okviru prvih dana od početka infekcije (Osetlamivir, Zanamivir).

Koji virus trenutno vlada u 2019. godini?

Sada nije sezona gripa na našoj hemisferi. Na južnoj jeste.

Šta je Rota virus?

Rota virus se prenosi fekalno-oralno i posle inkubacije od 1-2 dana izaziva gastroenteritis koji traje nekoliko dana i spotano prolazi. Bolest može biti opasna u najmlađem uzrastu, kada su bebe sklone dehidrataciji. U razvijnim zemljama se prporučuje vakcinacija u uzrastu 0-6 godina, zaključuje dr Đorđe Jevtović za Stetoskop.info.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima