Poznati koji su pobedili najčešći kancer kod muškaraca: "Mislio sam da je stvarno došao kraj"

Danas je svetom odjeknula vest kako se roker Rod Stjuart izborio s kancerom prostate posle dve godine bolovanja

  • 0
Rak prostate, De Niro, Mekelen, Stjuart

Foto: AP/Tanjug/Dave Kotinsky/Getty Images

Rak prostate je najčešći oblik kancera koji se javlja samo kod muškaraca, a razvije ga jedan od osam muškaraca u toku životu. Mnoge poznate muške ličnosti koje su bolovale od ovog vida raka često su delile svoja iskustva s javnošću.

U pitanju je uglavnom maligni tumor koji nastaje u prostati i može da dati udaljene metastaze. Za nastanak ovog karcinoma može postojati i genetska predispozicija. Takođe, starost, gojaznost i prekomerno unošenje masti životinjskog porekla mogu uticati na njegov nastanak, ali postoje i nepotvrđene teorije da hormonlani okidač i određene infekcije mogu usloviti ovu bolest.

U SAD, oko 220.800 muškaraca svake godine oboli od raka prostate. Srećom, ova bolest se može izlečiti ako se primeti u ranom stadijumu. U pojedinim slučajevima, jedino lečenje koje se preporučuje je aktivni nadzor i kontrola.

Sir Ijan Mekelen

Ijan Mekelen / foto: AP/Tanjug

Trenutno se oko 2.9 miliona Amerikanaca vodi da su preživeli ovu bolest, uključujući i ličnosti iz sveta politike, muzike, filma...

Ovih dana je i britanska rok zvezda Rod Stjuart (74) objavio da se izlečio od karcinoma prostate nakon otprilike dve godine lečenja koje je držao u tajnosti, prenosi AFP. Rezultati su pokazali da je sve u redu u julu, a bolest mu je otkrivena u ranoj fazi, 2017. godine.

Među poznatim ličnostima koje su imale rak prostate i uspešno ga pobedile našli su se Robert De Niro, Kolin Pauel, Rodžer Mur, Rajan O'Nil, Hari Belafonte, Voren Bafet, ali i Ben Stiler kojem je odmah dijagnostikovan "agresivni" rak prostate zbog čega je morao na hitnu operaciju.

Glumac Ben Stiler

Ben Stiler / foto: Guliver/Astrid Stawiarz/Getty Images for Tribeca Film Festival

- Iznenadilo me je. Nisam imao pojma da tako nešto može da mi se desi. Otišao sam i kod doktora koji je lečio Roberta De Nira, i na kraju sam otišao na operaciju. Uz višu silu, doktor je uspeo da sav rak istera napolje - priseća se Stiler, koji se sad redovno zalaže da ga čuju mladi ljudi i odu na pregled na vreme.

Listi poznatih glumaca kojima je dijanostikovan rak prostate pridružio se Ijan Mekelen, koji priznaje da mu nije bilo svejedno kad je čuo vesti.

- Pomislio sam je l' ovo kraj puta? Rekli su mi da ako ostane samo u prostati, nije strašno. Strašno je ako se proširi na druge organe. Mora redovno da se kontroliše. Nije mi se proširio. Ma koliko godina da imate, treba da vežbate. Nisam želeo da iko drugi igra Gandalfa! - šaljivo je izjavio Mekelen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA