• 2

Non-stop slušam muziku i počelo je da mi zuji u ušima - da li slušalice mogu zaista biti uzrok tome?

Ako nismo oprezni, slušalice mogu izazvati trajno oštećenje za naše uši

 • 2

Slušalice i bubice su svuda oko nas, ali to ne znači da su one bezbedne za naše zdravlje. Prema studiji objavljene u The Journal of the American Medical Association, ovi mali uređaji mogu dovesti do većeg gubitka sluha i kod mladih i kod odraslih.

Jedan korisnik Reddita iz Srbije postavio je pitanje koje je rasplamsalo diskusiju na ovoj mreži, a koje vam prenosimo u celosti:

- Pozdrav, koristim slušalice po par sati dnevno zadnjih par godina i bukvalno ne mogu da zamislim dan bez njih. Obožavam da pojačam jako glasno i uglavnom biram slušalice koje se najglasnije čuju. Koliko je ovo opasno? Da li ste nekad imali problema sa ušima koji su prouzrokovani slušalicama?
Zadnjih nedelju dana konstantno čujem zujanje u desnom uhu, a ponekad me i boli, slična situacija je i sa levim, samo mnogo blaže. Danas sam bio kod doktora, pogledao je, kaže neko sitno ostecenje desne bubne opne i ušnih kanala, verovatno sam se prehladio. Dao mi je neke kapsule i kaže da ce brzo proći, ali sam zaboravio mu da mu spomenem da koristim slušalice jer sam i sam mislio da nije ništa opasno, ali kako se ne osećam prehlađeno (što je on pretpostavio), sve više mislim da je od slušalica.

Koliko ovo može da bude opasno? Ako je neko imao sličnih problema, značilo bi mi da podeli, hvala unapred.

Slušalice, bubice, Ispit varanje, prepisivanje

Foto: Pixabay

Ispostavilo se da slušalice zaista mogu biti uzrok zujanja u ušima, a evo i zašto.

- Glavni uzrok ovome je jačina zvuka koju podesite na svom telefonu ili muzičkom aparatu. Jak zvuk izaziva velike vibracije u uhu. Ako se ovo praktikuje svakodnevno i u dugim vremenskim rasponima, može dovesti do oštećenja i gubitka sluha, jer ćelije u uhu možda ne budu u mogućnosti da se oporave - rekao je doktor Džonson koji je učestvovao u studiji.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da slušalice ne moraju biti podešene na visoku frekvenciju da bi nam oštetile sluh. Čak iako su podešene na umerenu jačinu, u toku vremena mogu dovesti do oštećenja.

Mobilni telefon, automobil

Foto: Milena Đorđević

Koliko je zvuk jak zavisi i od jačine podešene na vašem telefonu, kao i od kvaliteta slušalica. Na primer, 100% jačina zvuka na iPod-u može dostići jačinu od 112 decibela, što za nekoliko minuta može dovesti do oštećenja sluha. Iste slušalice podešene na 60% jačine, dostižu jačinu od 80 decibela, pa ih bezbedno možete slušati nekoliko sati. Ovo znači da jaki zvukovi dovode do oštećenja sluha mnogo brže nego tihi.

Kako da izbegnemo štetu koju slušalice mogu izazvati po naš sluh?

1. Jednostavno, nemojte ih koristiti često.

2. Smanjite jačinu zvuka na aparatu.

3. Koristite slušalice koje prekrivaju uvo, umesto bubica (koje direktno utiču na bubnu opnu).

4. Jačinu zvuka podesite na najviše 60%, i koristite ih najduže 60 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • plavi safir

  Imam tinitus već godinama. I nije od slušalica. Zuji mi u ušima strašno. Pogotovu uveče kada je sve tiho. Leka nema na žalost.

  1
  0

  Podelite komentar

 • 534

  Nikako slušalice ne mogu biti uzrok. Jedina opcija koja dolazi u obzir je da ti je u glavu ušla muva zunzara koja neprestano leti po praznoj glavi

  7
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima